Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaalitaistelu

Mikael Ahlfors / Keksi

Husein Muhammed ja Laura Jokela.
Mikael Ahlfors / Keksi

15.4.2011 9.49

Vihreä Lanka

Ensi kertaa eduskuntaan pyrkivät vihreiden Husein Muhammed ja perussuomalaisten Laura Jokela ovat tehneet työtä vaalikampanjoidensa eteen yli kolme kuukautta. Viikonloppuna koittaa loppuhuipennus. Katso sunnuntai-iltana Vihreän Langan verkkosivuilta, miten Muhammedille ja Jokelalle käy.

Husein Muhammed (vihr)

2. helmikuuta

Vanhan ylioppilastalon toisen kerroksen tiedekuntasaliin on kerääntynyt joukko toimittajia. Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Husein Muhammed, 30, rupattelee ruotsiksi toimittaja Anna-Lena Laurenin kanssa.

On Muhammedin tuoreen kirjan, Yhtä erilaiset - islam ja suomalainen kulttuuri, julkistustilaisuus ja Laurenin on tarkoitus haastatella häntä kirjan teemoista.

Vaaleihin on aikaa vielä 11 viikkoa. Kirjan kustantaja on kuitenkin varpaillaan ja käy ennen tilaisuutta kuiskaamassa Muhammedille pyynnön, että tämä ei alkaisi vetää kampanjaansa tilaisuudessa. Kirjaa sen sijaan saa kuulemma mieluusti mainostaa vaalikentillä.

Husein Muhammed on näissä vaaleissa vihreille lottovoitto. Hän pukeutuu tilaisuuksiin rennon asiallisesti pikkutakkiin ja onnistuu aina lohkaisemaan vitsin, jolla saa yleisön nauramaan. Hauskuuttamisen ohessa hän puhuu vaalien tärkeästä teemasta, maahanmuutosta.

Ja sen hän hallitsee. Irakin Kurdistanista kansanmurhaa pakoon lähtenyt Muhammed päätyi perheensä kanssa Suomeen 13-vuotiaana. Peruskoulun jälkeen hän opiskeli lakia ja päätyi juristiksi Pakolaisneuvontaan, joka tarjoaa oikeusapua turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille. Muhammed on antanut lukuisia tv-, radio- ja lehtihaastatteluja ja kirjoittanut kirjoja ja artikkeleita. Kun Lauren heittää kesken haastattelua yhden kysymyksen ruotsiksi, Muhammed vastaa siihen hyvällä ruotsilla. Tämä on hänelle rutiinia, hän antaa haastattelujakin molemmilla kotimaisilla.

Vanhalla ylioppilastalolla Muhammed on ehtinyt jo sanoa, ettei islamin tarvitse hänen mielestään olla erityissuojelussa, vaan myös sen epäkohtia tulee käsitellä. Hänen mielestään suomalaisten ei tarvitse luopua suvivirrestä tai joulujuhlasta, sillä monikulttuurisuus ei tarkoita sitä, että jostain kulttuurista karsittaisiin pois.

”Miksi oletetaan, että muslimit ovat herkkänahkaisia ja loukkaantuvat heti? Muslimitkin ovat, vaikka se voikin olla vaikea uskoa, ihan aikuisia ihmisiä”, Muhammed sanoo ja kirvoittaa yleisöstä ensimmäiset naurut.

Kun Muhammedia alkuvuodesta pyydettiin ehdolle, hänen ei tarvinnut miettiä pitkään. Hän haluaa osallistua maahanmuutosta käytävään keskusteluun. Muhammed on osallistunut lukuisiin vaalipaneeleihin ja kirjoittanut aktiivisesti blogiaan Uuteen Suomeen.

Ainoastaan tuore isyys hieman mietitytti ehdolle lähtemisessä. Esikoinen Robin syntyi viime heinäkuussa. Suomalaissyntyinen vaimo Hanna, juristi hänkin, kuitenkin rohkaisi. Hän sanoi, että tällaisessa tilanteessa ehdolle lähteminen on velvollisuus.

Aiemmin sdp:n rivijäsenenä ollut Muhammed loikkasi vihreisiin vuoden 2008 kuntavaalien alla ja keräsi kuntavaaleissa pienen kampanjan jälkeen reilut 300 ääntä.

21. helmikuuta

1930-luvulta asti paikallaan seissyt Cafe Aschan Kauppatorin laidalla henkii kansallistunnelmaa. Pöydän ääreen istuvat Muhammedin lisäksi hänen kampanjapäällikkönsä Karoliina Härkönen ja tukiryhmän jäsenet Matti Siltala, Karine Wanderpass ja Kalle Kemppainen.

Vaaleihin on aikaa kahdeksan viikkoa, ja Muhammedin vaalislogan ”Maassa maan lailla” on varastettu. Nyt on tarkoitus pallotella uusia ideoita vaalipäivän Helsingin Sanomien mainokseen.

”Helsingin kansallisseuran vaalipaneelissa Fatbardhe Hetemaj (kok) sanoi, että ei maassa maan tavalla, vaan maassa maan lailla, kuten Husein sanoo. Se sitten päätyi Helsingin Sanomiin ilman, että minua mainittiin, joten nyt siitä voi tulla käsitys, että olen varastanut sen”, Muhammed sanoo.

”Sloganin pitää olla aika röyhkeä”, sanoo Kemppainen, jonka käsialaa ovat Muhammed-pilakuvat ja ”MuhammedTelevisionin” Youtubeen lataamat vaalivideot. Tukiryhmäläiset alkavat heitellä ideoita uudeksi sloganiksi.

Vihreät on korostanut tukiryhmien merkitystä näissä vaaleissa. Muhammedin tukiryhmässä on parikymmentä jäsentä, jotka ovat luvanneet osallistua kampanjaan. Eniten tarvittaisiin vapaaehtoisia jakamaan esitteitä kadulla, siihen ei ole kuitenkaan ilmoittautunut moni.

”Me tarvitaan lisää porukkaa jakamaan esitteitä, se on tosiasia”, sanoo Härkönen.

16. maaliskuuta

Säätytalon salin kristallikruunu luo valoaan tummanruskeille puuseinille. Yleisö on pukeutunut pukuihin ja jakkuihin ja kuuntelee hiljaa, kun ulkoministeri Alexander Stubb (kok) ilmaisee huolensa maahanmuuttokeskustelun saaneesta ”ahdistavasta” sävystä. Vaaleihin on reilut neljä viikkoa. Säätytalon seminaarin aiheena on uussuomalaisten työ.

Alustusten jälkeen on paneelin vuoro. Muhammed istuu sdp:n ehdokkaan Ahmed Al Chibibin ja kokoomuksen Arto Satosen väliin. Samassa pöydässä istuvat myös keskustan Tiina Tasmuth ja perussuomalaisten Simon Elo.

Paneelin juontaja Marko Kulmala kertoo Kanadan tavoitteesta saada tänä vuonna 250 000 maahanmuuttajaa.

”Kysyn nyt teiltä, kuinka monta sataatuhatta maahanmuuttajaa, taitotyöläistä kaivattaisiin Suomeen?” Kulmala kysyy.

Ensimmäisenä vastausvuorossa oleva perussuomalaisten Simon Elo kompastuu kysymykseen ja vastaa, että luku voisi olla noin 200 000.

”Se, että perussuomalaisten ehdokas sanoo, että 200 000 on aika paljon. En tiennyt, että maahanmuuttajia tarvitaan ihan niin paljon Suomeen”, Muhammed kommentoi vastausvuorollaan ja saa yleisön nauramaan.

Seuraavana päivänä Muhammed kirjoittaa Elon möläyksestä blogiinsa, joka nousee nopeasti päivän kolmanneksi suosituimmaksi kirjoitukseksi Uudessa Suomessa.

Maaliskuun 17. päivän suurimmaksi uutiseksi nousee kuitenkin Helsingin Sanomien gallupin tulokset. Gallupin mukaan perussuomalaiset ovat nousseet Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja hengittävät kokoomuksen niskaan 18,4 prosentin kannatuksellaan. Vihreiden kannatus on 8,8 prosentissa.

5. huhtikuuta

Vaaleihin on alle kaksi viikkoa, ja Mtv3:n gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus näyttää laskeneen hieman – 16,2 prosenttiin. Vihreillekin on tullut pudotusta 8,4 prosenttiin. Muhammed on aloittanut katukampanjoinnin edellisenä viikonloppuna ja jakaa flaijereita aamuisin pari tuntia ja illalla töiden jälkeen kahdesta kolmeen tuntia. Gallupeja hän ei jaksa enää edes seurata.

”Tärkeintä on saada potentiaaliset äänet realisoitua. Vihreiden äänestäjät ovat hyvin perillä asioista ja myös vihreitä kohtaan hyvin kriittisiä – ja varsin armottomiakin”, Muhammed sanoo.

Ydinvoiman lisäksi kansalaisten tunteita kuumentavat seksuaalivähemmistöjen oikeudet, maahanmuutto ja talousasiat.

”Talousasioissa joku saattaa haukkua meitä kommunisteiksi ja seuraava riistokapitalisteiksi. Tuntuu, että olisi paljon helpompaa olla selkeästi oikealla tai vasemmalla, vaikka en itse aio heittäytyä kumpaankaan suuntaan.”

Pari kertaa Muhammedin on käsketty painua takaisin sinne mistä on tullutkin, mutta etupäässä katukampanjoinnista on jäänyt positiivinen fiilis. Youtube-videoista ja Muhammed-pilakuvista on ainakin tullut hyvää palautetta. Niitä kehutaan, vaikkei Muhammedia aiottaisikaan äänestää.

17. huhtikuuta

Husein Muhammed pukeutuu todennäköisesti tuttuun tapaan kauluspaitaan ja pikkutakkiin ja ottaa kotoaan Kannelmäestä junan keskustaan. Kampanjan aikana hänellä ei ole ollut aikaa jännittää vaalien tulosta, mutta kun hän saapuu vihreiden vaalivalvojaisiin Tavastiaklubille, alkavat kädet ehkä jo hiota jännityksestä.

”Siinä vaiheessa jännittää varmasti, koska en pidä täysin varmana sitäkään, että en pääsisi läpi. Vaikka olisihan se tietenkin yllätys, jos pääsisin”, Muhammed sanoo.

Tavastialla hän on ollut viimeksi vuonna 2008 vihreiden kuntavaalivalvojaisissa. Silloin tunnelma oli katossa, kun vihreät juhlivat vaalivoittoaan.

Kuinka Husein Muhammedin ja vihreiden käy nyt?

Noora Jussila

***

Laura Jokela (ps)

31. tammikuuta  

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Laura Jokela, 19, työntää lusikkansa kaakaomukin katoksi pursotettuun kermavaahtopilveen ja hymyilee ujosti. Hän on 15-vuotiaasta asti halunnut kansanedustajaksi. Tänä keväänä haaveesta saattaa tulla totta. Sen eteen on kuitenkin tehtävä vielä paljon, paljon töitä.

Mustaan baskeriin ja harmaaseen neuleeseen pukeutunut Jokela näyttää kirjallisuutta harrastavalta runotytöltä. Ulkonäkö pettää, sillä todellisuudessa hän opiskelee Suomen liikemiesten kauppaopistossa liiketaloutta ja markkinointia.

Myllypurosta kotoisin oleva, kolmannen polven stadilainen kiinnostui politiikasta viisi vuotta sitten.

”Minulla on aina ollut kauhean vahvat mielipiteet, mutta perheessäni ei koskaan ole puhuttu politiikkaa”, Jokela sanoo.

Hän ryhtyi tutkimaan puolueiden nuorisojärjestöjä ja liittyi 15-vuotiaana demarinuoriin. Jokela oli demarinuorten aktiivijäsen vuoden. Loppuaikoina hän ei tuntenut enää sopivansa joukkoon, sillä hän oli muita tiukempi maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä.

Kun poikaystävä ihmetteli, miksi Jokela haluaa olla mukana toiminnassa, josta tulee aina paha mieli, hän päätti vaihtaa puoluetta. Uuden kotinsa Jokela löysi perussuomalaisista ja on nykyisin nuoriso-osaston Helsingin piirin toiminnanjohtaja.

”Demarinuorissa en päässyt etenemään niin hyvin kuin olisin toivonut”, Jokela perustelee.

Ystäväpiiri otti loikkausuutisen hämmästyneenä vastaan. Kaverit demarinuorista tekivät pesäeron entiseen puoluetoveriinsa. Muut taas ihmettelivät, missä vaiheessa Laurasta oli tullut rasisti.

Nyt kiihtyy Jokela kiihtyy.

”En ole missään vaiheessa sanonut mitään rasistista. On hassu juttu, että muutama ihminen puolueessa määrittelee sen, miltä minä näytän muiden ihmisten silmissä. Se on todella raivostuttavaa.”

Hän sanoo valinneensa perussuomalaiset, koska puolueessa jokainen saa olla mitä mieltä haluaa. Jokela pitää itseään poikkeuksellisena perussuomalaisena jo pelkästään ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Hän myös kannattaa homoliittoja.

”En ole maahanmuuttovastainen. Pidän ongelmana lähinnä sitä, että niin monet maahanmuuttajat sijoitetaan Itä-Helsinkiin eikä heitä kotouteta lainkaan.”

Jokelalla on kolme vaaliteemaa. Ensimmäinen niistä on pakkoruotsin poistaminen. Toinen on nuorten vaikutusmahdollisuuksien parantaminen. Kolmas ja henkilökohtaisesti tärkein vaaliteema on koulukiusaamisen kitkeminen. Jokela on itse entinen koulukiusattu.

”Olen ollut elämäni aikana seitsemässä eri koulussa. Viidessä niistä koin kiusaamista. Olen myös ollut kiusaamisen takia kotiopetuksessa, koska koulu ei saanut kiusaajia kuriin.”

17. maaliskuuta 

Edellisestä tapaamisesta on vain kaksi viikkoa, mutta nyt edessäni istuu eri näköinen Laura Jokela. Väsymys paistaa kasvoista, vaikka tyyli on edelleen hallussa. Sinistä on sekä kynsissä että vyössä.

”Olen totaalisen loppu. Viimeiset kaksi viikkoa olen syönyt pelkästään pastaa ja pestoa. Koulujutut ovat rästissä, kun juoksen vain vaalipaneeleissa.”

Paneeleissa käynti on stressaavaa, sillä ehdokkailta kysellään vaikeista asioista. Jokela kertoo tuntevansa olonsa epävarmaksi etenkin silloin, kun vieressä istuva ehdokas puhuu valtionosuuksista tai pörssiverosta, joista hän ei ole aikaisemmin kuullut mitään.

”En tiedä, tietävätkö ihmiset, että olen vasta 19-vuotias. Oletus näyttää olevan se, että kun on ehdokas niin tietää kaikesta kaiken. Onneksi olen nuori, ja minulla on aikaa oppia.”

Laura Jokelan vaalibudjetti on maksimissaan ”muutama tuhat euroa”. Perussuomalaisilta naisilta hän sai kampanjaansa avustusta 300 euroa.

Tärkein kampanjointiväline on juuri avautunut blogi Tyylikästä politiikkaa. Idean politiikkaa ja muotia käsittelevästä blogista keksi Jokelan pikkusisko.

Blogissaan Jokela kirjoittaa politiikasta, omista arvoistaan ja muodista. Kuvissa hän esittelee vaatekaappinsa sisältöä ja päivän asuja.

Muotiblogissa on Animalian banneri, sillä Jokela vastustaa turkistarhausta.

”Moni odottaa kansanedustajaehdokkaalta jotain ihmeellistä, mutta mä ainakin olen ihan tavallinen nuori. Jaan samat huolet kuin muutkin nuoret ja siinä sivussa sitten vilkuilen vähän politiikan otsikoita. Opiskelen, käyn töissä lastenhoitajana ja välillä vähän biletän”, Jokela kertoo blogin kirjoittajaesittelyssä.

19. maaliskuuta 

Ravintola Fever on vielä alkuillasta puolityhjä. Pöydille on aseteltu suolatikkuja, perussuomalaiskarkkeja ja cocktail-tikkuja, jotka on koottu kaupan lihapullista ja paprikoista. Laura Jokela on pukeutunut mustaan mekkoon, joka on ostettu Pariisista. Mekko on hieman iso, ja Jokela on ehtinyt kaventaa siitä vasta vasemman puolen. Oikean puolen kavennuksen hoitavat hakaneulat.

Poikaystävä tuo Jokelalle drinkin. Samassa pöydässä istuva perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja ja Jussi Halla-Ahon vaaliavustaja Toni Stenström huomauttaa, ettei ole sopivaa poseerata tiedotusvälineille, jos kädessä on drinkki ja rinnassa perussuomalaisten pinssi.

Jokelaa se ei huoleta. Vaaliväsymys alkaa näkyä, ja poikaystävä on viime viikkoina saanut kestää puolisonsa kiukuttelua.

”Olen suoraan sanottuna ollut vittumainen ämmä”, Jokela sanoo. Stenström muistuttaa, että pöydässä istuu toimittaja.

”No, kyllä se saa kirjoittaa, että olen ollut pahalla tuulella”, Jokela napauttaa takaisin.

Pian Feveriin valuu lisää ihmisiä. Jokela aloittaa heti ponnekkaan tervehtimiskierroksen. Poikaystävä jää pöytään keskustelemaan Stenströmin kanssa. Hän on päättänyt viedä Jokelan heti vaalien jälkeen ansaitulle hermo- ja lepolomalle.

8. huhtikuuta 

Jo aamuseitsemäksi Kolmen sepän patsaalle kiiruhtanut Laura Jokela hytisee perussuomalaisten kojulla. Korkeissa platform-koroissaan hän on pidempi kuin vieressä seisova Jussi Halla-Aho. Tien toisella puolella ihmiset tungeksivat Stockmannin Hulluille Päiville.

Kampanjointi on sujunut hyvin, lukuun ottamatta muutamaa kurjaa sattumusta. Alkuviikosta Jokela kohtasi Kolmen sepän patsaalla rkp:n eduskuntavaaliehdokkaaseen Tom Biaudetin.

”Hän ärsyyntyi ilmeisesti siitä, että vastustan pakkoruotsia.”

Raivostunut Biaudet karjui Jokelalle täyttä kurkkua. Hän syytti Jokelaa rasistiksi ja fasistiksi. Jokela kertoo lamaantuneensa tilanteessa täysin.

”On ollut yllättävää, että kaikki negatiivinen palaute on tullut toisten puolueiden iäkkäiltä ehdokkailta. Nuorten kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa.”

Nimittelyä on tapahtunut myös Facebookissa. Yksi sukulaisista haukkui Jokelaa natsiksi erittäin ilkeään sävyyn. Jokela poisti hänet ystävistään.

Muutama päivä sitten Jokela sai äänestäjältä sähköpostin. Lähettäjä ihmetteli, miksi ihmeessä ydinvoimaa vastustava, aborttioikeutta puolustava ja homoliittoja kannattava nuori nainen on perussuomalaisten jäsen.

”EU-kysymykset olivat minulle erittäin tärkeä syy liittyä perussuomalaisiin. En missään tapauksessa halua, että Suomen asioista päätetään muualla.”

19-vuotias Jokela äänesti keskiviikkona ensimmäistä kertaa Helsingin pääpostissa. Kopissa hän piirsi äänestyslappuun huolellisesti oman numeronsa 132.

Perussuomalaisten vaalivalvojaiset pidetään tänä vuonna ravintola Ostrobotniassa. Paikka on Jokelalle ihan uusi. Vaali-illan vaatetus on kuitenkin jo mietitty valmiiksi.

”Todella korkeat korot ja mekko, tietysti.”

Anu-Elina Lehti


Lisää aiheesta:



Viite