Tarte Tatin
23.8.2010 13.22
Saara Törmä
Lisää piirakoita! Ranskalaisten tätien omenatorttu on mitä elegantein vegaaniherkku, kun käytät voin sijasta maidotonta margariinia. Aavistuksen raaoistakin omenoista syntyy uskomaton kakku.
- 100 g vegaanista margariinia tai voita
- 3 dl vehnäjauhoja
- ½ dl sokeria tai hedelmäsokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 rkl kylmää vettä
Täyte
- 800 g omenoita
- 100 g vegaanista margariinia tai voita
- 2 dl sokeria tai hedelmäsokeria
Lisäksi
- vaahtoutuvaa kaurakermaa tai -vaniljakastiketta tai kermavaahtoa
- (konjakkia tai calvadosta)
- Nypi voi, jauhot ja sokerit muruiksi. Lisää vesi ja puristele taikina palloksi.
- Kuori ja halkaise omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenapuolikkaat vielä kahtia.
- Sulata voi valurautapannussa tai muussa uuninkestävässä pannussa, jonka halkaisija on noin 22 cm.
- Sekoita voin joukkoon sokeri. Järjestä omenapalat vuokaan vieri viereen, leikkauspinnat ylöspäin.
- Kuumenna seosta hiljaisella tulella, älä sekoita. Anna kiehua, kunnes neste on karamellimaista, n. 10 minuuttia. (Voi sakeutuu nopeammin kuin margariini.) Nosta pannu hetkeksi syrjään.
- Kauli taikinapallo leivinpaperin päällä vähän vuokaa suuremmaksi levyksi. Kippaa levy leivinpaperin avulla omenoiden päälle kanneksi ja poista paperi.
- Viikkaa taikinareunat sisään ja pistele levyyn haarukalla ilmareikiä.
Paista torttua 200 asteessa noin 25 minuuttia.
- Aseta paistinpannun päälle tarjotin tai vastaava. Kumoa kuuma kakku tarjottimelle. Ole varovainen, ettet polta itseäsi.
- Nauti kakkua (kaura)kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa, jotka sopii maustaa tilkalla konjakkia tai calvadosta.