Superpashatorttua ja mustikkakastiketta
6.4.2010 13.43
Saara Törmä
Terveellisistä aineksista voi valmistaa käsittämättömän herkullisen pääsiäistortun.
Pohja
- 2 dl sekalaisia pähkinöitä tai manteleita
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
- 3/4 dl hedelmäsokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1/4 tl suolaa
- 2 rkl kasvis- tai luomumaitoa
- 1 rkl rypsiöljyä
Täyte
- 1 luomusitruunan kuori
- 1/2 dl luomusitruunan mehua
- 2 prk (à 250 g) rahkaa
- 2 dl hedelmäsokeria
- 2 dl rypsiöljyä
- 1/2 dl maissitärkkelystä
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1/3 tl suolaa
Kastike
- 400 g pakastemustikoita
- 1 dl hunajaa
- 1/2 tl kanelia
- Valmista torttu mieluiten edellisenä päivänä. Mittaa pähkinät ja kaurahiutaleet monitoimikoneen kulhoon, ja aja seos karkeaksi jauhoksi.
- Lisää karpalot tai rusinat, sokerit ja suola. Aja seos jälleen karkeaksi.
- Kaada joukkoon maito ja öljy. Anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista. Jos käytössäsi ei ole monitoimikonetta, silppua pähkinät ja karpalot tai rusinat terävällä veitsellä mahdollisimman hienoksi ja sekoita aineet kulhossa.
- Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Painele taikina vuoan pohjalle öljytyin sormin.
- Tee täyte. Pese sitruuna, ja viillä siitä kuorimaveitsellä keltainen, uloin pinta. Vältä kuoren valkoista osaa.
- Purista sitruunasta mehu, ja mittaa tarvittava määrä.
- Mittaa kaikki täytteen aineet monitoimikoneen kulhoon, ja tasoita seos. Voit käyttää myös sauvasekoittajaa.
- Kaada täyte pohjalle, ja paista torttua 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
- Anna tortun jäähtyä vuoassaan, ja nosta se peitettynä yöksi jääkaappiin.
- Tee mustikkakastike: mittaa sulaneet mustikat, hunaja ja kaneli monitoimikoneen kulhoon ja tasoita seos.
- Nauti pashatorttua mustikkakastikkeen kanssa.
Pashatorttu ei sisällä munia. Jos kaipaat vegaanista torttua, kokeile rahkan korvaamista vastaavalla määrällä maustamatonta soijajogurttia, josta olet valuttanut ylimääräistä nestettä esimerkiksi kahvinsuodattimessa.