Sieni-perunasoselaatikko
26.1.2009 11.13
Saara Törmä
Löytyykö pakastimen perukoilta rasiallinen viimesyksyisiä sieniä? Jos löytyy, tee perunasoselaatikkoa. Homma toimii myös kaupan herkkusienillä tai kuivatuilla, liotetuilla ja valutetuilla sienillä.
Muusi (noin 4 hengelle)
- 1 kg perunoita, jauhoinen lajike
- 2 dl (1 prk) kasvisruokakermaa
- 3 dl kasvismaitoa
- 1 tl suolaa
- (100 g feta- tai muuta juustoa)
Sienitäyte
- 200 g sipulia
- noin 200 g pakastettuja metsäsieniä tai herkkusieniä
- 2 rkl rypsiöljyä
- noin 5 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 tl basilikaa
- mustapippuria
Pinnalle
- 2 rkl seesaminsiemeniä
- 1–2 rkl margariinia tai voita
-
Tee muusi. Kuori ja kuutioi perunat ja keitä ne pehmeiksi.
-
Perunoiden kypsyessä tee sienitäyte. Kuori ja silppua sipulit ja hienonna sienet.
-
Kuumenna pannulla öljy ja paista sipulit ja sienet kuiviksi ja ruskistuneiksi. Lisää silputut aurinkokuivatut tomaatit, puristetut valkosipulinkynnet, soijakastike, basilika ja pippuri. Kääntele hetki ja nosta pannu syrjään odottamaan.
-
Valuta kypsät perunat ja survo ne.
-
Lisää perunoiden joukkoon kerma ja maito. Vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi ja hiukan kiinteämmäksi. Muusista tulee löysää.
-
Lisää muusiin suola sekä halutessasi myös murusteltu tai raastettu juusto.
-
Kaada puolet muusista voidellun uunivuoan pohjalle. Lusikoi päälle sieniseos ja levitä päälle loput muusista.
-
Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Painele laatikon pintaan haarukalla kuvioita ja vuole päälle muutama margariini- tai voilastu.
-
Paista laatikkoa 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.