Pinaattinaan
13.11.2009 12.20
Saara Törmä
Saag naan eli pinaattinaan täydentää herkullisen aterian.
12 kpl leipiä
- 1 1/2 dl pinaattia monitoimikoneessa hienonnettuna tai 1 pussi (150 g) pakastepinaattia
- 1 dl ruokajogurttia
- 1 dl maitoa tai kasvismaitoa
- 1 luomumuna
- 1/2 dl rypsiöljyä
- 1 rkl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1/3 pala (noin 15 g) hiivaa
- noin 8 dl täysjyvävehnä- tai vehnäjauhoja
- vettä sivelyyn
- noin 1 1/2 dl voisulaa
- Mittaa sula pinaatti, kylmä jogurtti, maito, muna, öljy, sokeri ja suola kolmen litran kulhoon.
- Liuota joukkoon hiiva.
- Lisää jauhot vähitellen ja alusta tasainen taikina. Täysjyväjauhoja voi käyttää hiukan vähemmän kuin tavallisia jauhoja.
- Peitä kulho kelmulla, ja nosta taikina yöksi jääkaappiin tai anna kohota huoneenlämmössä noin 4 tuntia.
- Kaavi taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle.
- Jaa taikina 12 osaan ja pyöritä osat palloiksi. Painele pallot noin sentin paksuiksi pyörylöiksi.
- Nosta leivät pelleille leivinpaperin päälle ja peitä liinalla.
- Kuumenna uunin grillivastukset. Jos vastuksia ei ole, kuumenna uuni mahdollisimman kuumaksi.
- Sivele leivät
vedellä ja kypsennä yhtä pellillistä kerrallaan uunin ylätasolla
muutaman minuutin ajan. Käännä leivät ja paista ne myös toiselta
puoleltaan.
- Sivele kypsät leivät runsaalla voisulalla ja pinoa.
Leivät kannattaa taputella ajoissa pelleille, mutta paistaa vasta
viimetingassa, kun ateria on jo valmis. Varo, ettei leivinpaperi osu
grillivastuksiin – se syttyy helposti palamaan. Tukahduta mahdollinen
tuli kostealla pyyhkeellä.