Perunagnocchit, villivihannesvoi ja tomaattikastike
18.6.2009 13.55
Saara Törmä
Uudet perunat voi tehdä vanhoista. Höysteet haetaan pihalta, ilmaiseksi.
Köyhä maailmanparantaja ei turvaudu ulkomaisiin varhaisperunoihin, vaikka ne halpoja ovatkin. Tosivihreä syö lähipellon mukuloita tai pyörittelee vanhoista perunoista pieniä sieviä gnoccheja eli pastamykyjä.
Gnocchien seuraksi haetaan yrtit pihalta. Villinä rehottavia, syötäviä kasveja on nyt joka paikka pullollaan: voikukan lehtiä, nokkosta, poimulehteä, siankärsämön lehtiä ja vuohenputkea.
Villit vihannekset muuttuvat kesän myötä kitkeriksi, joten kerää kasvit nyt – mahdollisimman nuorina ja nuppuisina, puhtailta kasvupaikoilta. Muista varmistua lajista, ettet popsi myrkyllisiä kasveja.
Edellä mainitut kasvit – nokkosta lukuun ottamatta – ovat syötäviä jopa sellaisenaan, ilman kypsennystä. Ne sopivat käytännössä kaikkeen, mihin persilja, basilika, rucola tai pinaattikin eli salaattiin, leivän päälle, kastikkeisiin tai pestoon.
Nokkonen täytyy ryöpätä, mutta halutessasi voit kypsentää myös muut villivihannekset ennen käyttöä. Nopea kiehautus poistaa mahdollista kitkeryyttä.
Keitä villivihanneksia muutaman minuutin ajan, puristele vesi pois ja silppua.
6 hengelle, yhteensä 2,75 €
Tomaattikastike
- 1 suuri sipuli (250 g)
- 1 rkl öljyä
- 2 valkosipulinkynttä silputtuina
- 1 prk (500 g) tomaattimurskaa
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tl sokeria
- 1 tl oreganoa
- 3/4–1 tl suolaa
- mustapippuria
Perunagnocchit
- 1 kg jauhoisia perunoita
- 1 tl suolaa
- noin 4 dl luomuvehnäjauhoja
Villivihannesvoi
- 50 g voita tai margariinia
- noin 3 dl villivihanneksia, esimerkiksi nokkosta
- Aloita kastikkeesta. Kuori ja silppua sipuli.
- Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota sipulit pehmeiksi.
- Lisää valkosipulit ja kääntele.
- Kumoa joukkoon tomaattimurska, soijakastike, sokeri, oregano, suola ja pippuri.
- Vähennä lämpö minimiin ja anna kastikkeen hautua kannen alla.
- Keitä perunat kuorineen kypsiksi.
- Kuori perunat kuumina ja survo ne perunasurvimella.
- Lisää perunoiden joukkoon jauhoja vähitellen ja alusta tasainen, kimmoisa taikina. Osan jauhoista voi jättää gnocchien pyörittelyyn.
- Jaa gnocchitaikina neljään osaan ja pyöritä osat tangoiksi, joiden paksuus on noin kaksi senttiä.
- Leikkaa tangot sentin, parin paloiksi ja pyörittele palleroiksi. Palat kelpaavat myös sellaisenaan. Pidä pöytä jauhotettuna ja gnocchit erillään, etteivät ne tartu toisiinsa.
- Tee villivihannesvoi – ryöppää villivihanneksia muutaman minuutin ajan, purista kuivaksi ja silppua.
- Sulata voi ja lisää joukkoon vihannessilppu.
- Kiehauta suuri kattilallinen vettä ja keitä gnocchit noin neljässä erässä. Gnocchit ovat valmiit, kun ne nousevat pintaan.
- Valuta gnocchit ja kippaa ne villivihannesvoin joukkoon. Kääntele varovasti ja kuumenna tarvittaessa nopeasti uudelleen.
- Nauti tomaattikastikkeen kera.