Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Papupata

Saara Törmä

Kutsu naapuritkin. Jos ruokittavana on useampi suu, tee papupataa. Saara Törmä

Kutsu naapuritkin. Jos ruokittavana on useampi suu, tee papupataa.

16.1.2009 13.26

Saara Törmä

Helppotekoisesta papupadasta riittää koko suvulle. Muista laittaa pavut likoon edellisenä iltana tai kahta päivää aiemmin – valmis pata paranee entisestään, jos se saa levätä yön yli.

noin 8 hengelle

  • 400 g (5 dl) kidneypapuja (kuivia)
  • 2 suurehkoa sipulia (n. 300 g)
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • 1/2 tl kanelia
  • 3 dl vettä
  • 2 pakkaus (à 500 g) tomaattimurskaa
  • 3 valkosipulinkynttä silputtuna
  • 1 laakerinlehti
  • ½ dl soijakastiketta
  • ½ dl sokeria
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 rkl suolaa
  • mustapippuria
  1. Liota kidneypapuja runsaassa vedessä yön yli.
  2. Valuta pavut ja huuhtele ne raikkaalla vedellä.
  3. Kuori ja silppua sipulit.
  4. Kuumenna öljy suuressa kattilassa ja kumoa joukkoon sipulit. Kuullota, kunnes sipulit saavat väriä.
  5. Mittaa kattilaan korianterinsiemenet ja kaneli. Kääntele.
  6. Lisää pavut, vesi, tomaattimurska, silputut valkosipulinkynnet ja laakerinlehti. Anna papupadan poreilla hiljakseen kannen alla reilun tunnin ajan, kunnes pavut ovat kypsiä. Voit kokeilla kypsyyttä puristamalla papua sormiesi välissä – jos papu hajoaa, se on kypsä.
  7. Lisää soijakastike, sokeri, etikka, curry, suola ja mustapippuri. Keitä vielä hetki ja anna makujen tasaantua ennen tarjoilua – mielellään vaikka seuraavaan päivään. (Nosta pata esimerkiksi parvekkeelle jäähtymään.)
  8. Nauti papupataa keitettyjen ohra- tai spelttisuurimoiden kanssa. Annoksen kruunaa ruokajogurtti tai tofukermaviili. Halukkaat voivat viimeistellä ruoan tulisella lisäyksellä, esim. jalapenoviipaleilla.




Viite