Papupata
16.1.2009 13.26
Saara Törmä
Helppotekoisesta papupadasta riittää koko suvulle. Muista laittaa pavut likoon edellisenä iltana tai kahta päivää aiemmin – valmis pata paranee entisestään, jos se saa levätä yön yli.
noin 8 hengelle
- 400 g (5 dl) kidneypapuja (kuivia)
- 2 suurehkoa sipulia (n. 300 g)
- ½ dl rypsiöljyä
- 1 tl korianterinsiemeniä
- 1/2 tl kanelia
- 3 dl vettä
- 2 pakkaus (à 500 g) tomaattimurskaa
- 3 valkosipulinkynttä silputtuna
- 1 laakerinlehti
- ½ dl soijakastiketta
- ½ dl sokeria
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- 1 rkl curryjauhetta
- 1 rkl suolaa
- mustapippuria
- Liota kidneypapuja runsaassa vedessä yön yli.
- Valuta pavut ja huuhtele ne raikkaalla vedellä.
- Kuori ja silppua sipulit.
- Kuumenna öljy suuressa kattilassa ja kumoa joukkoon sipulit. Kuullota, kunnes sipulit saavat väriä.
- Mittaa kattilaan korianterinsiemenet ja kaneli. Kääntele.
- Lisää pavut, vesi, tomaattimurska, silputut valkosipulinkynnet ja laakerinlehti. Anna papupadan poreilla hiljakseen kannen alla reilun tunnin ajan, kunnes pavut ovat kypsiä. Voit kokeilla kypsyyttä puristamalla papua sormiesi välissä – jos papu hajoaa, se on kypsä.
- Lisää soijakastike, sokeri, etikka, curry, suola ja mustapippuri. Keitä vielä hetki ja anna makujen tasaantua ennen tarjoilua – mielellään vaikka seuraavaan päivään. (Nosta pata esimerkiksi parvekkeelle jäähtymään.)
- Nauti papupataa keitettyjen ohra- tai spelttisuurimoiden kanssa. Annoksen kruunaa ruokajogurtti tai tofukermaviili. Halukkaat voivat viimeistellä ruoan tulisella lisäyksellä, esim. jalapenoviipaleilla.