Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Omin eväin Japaniin

Saara Törmä

Japanilainen kattaus.
Japani-Suomi-Japani. Vasemmalla ylhäällä misoton keitto, keskellä paahdetut seesaminsiemenet ja soijakastike. Alhaalla teetryffelit, raastetty piparjuuri ja marinoitu inkivääri, makea tofu ja ohra-makirullat.Saara Törmä

Japani-Suomi-Japani. Vasemmalla ylhäällä misoton keitto, keskellä paahdetut seesaminsiemenet ja soijakastike. Alhaalla teetryffelit, raastetty piparjuuri ja marinoitu inkivääri, makea tofu ja ohra-makirullat.

4.6.2010 10.30

Saara Törmä

Jos ystäväsi väittää, että sushin valmistukseen kelpaavat vain oikeaoppiset raaka-aineet, hän ei tiedä kaikkea.

Ruokamatkailu japanilaisittain on helppoa. Sushibaareja löytyy pian lähes joka niemestä, notkosta ja saarelmasta. Se supermarketti, jossa ei nori-merileväarkkeja myydä, on kehno supermarketti.

Sushi on tullut jäädäkseen, joten on jo korkea aika lähteä Japaniin vastavierailulle. Kanna kortesi maailmanvalloittajaruuan raaka-ainekekoon ja tuo japanilaiseen keittiöön hiukan kotimaisia aineksia.

Makisushien eli pienien sushirullien sisään voi aivan mainiosti kääriä kotimaista ohraa. Sen maustamiseen käy riisietikan sijasta tavallinen omenaviinietikka.

Älä kuuntele tiukkapipoista toveria, joka väittää, että hommasta tulee ihan susi. Sushi on muuntuva ja vastaanottavainen elintarvike.

Tuorejuusto, kylmäsavulohi ja avokado ovat esimerkkejä aineksista, jotka eivät perinteisesti ole japaninherkkuun kuuluneet, ja siitä huolimatta niitä hyödynnetään monessa itseään kunnioittavassa sushiravintolassa.

Reissaa ennakkoluulottomasti. Jopa sushin seurana hörpittävä misokeitto syntyy uudelleen misottomana versiona. Wasabitahna vaihtuu raastetuun piparjuureen.

Jo on aikoihin eletty. Ja hyvää matkaa!


Lisää aiheesta:



Viite