Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Saara Törmä
Askartele ajankuluksi. Karjalanpiirakoiden teko on aavistuksen työlästä, mutta maksaa vaivan.
11.1.2010 15.35
Jos talviurheilu ei innosta, ryhdy piirakanpaistoon. Ohrapuurolla täytetyt karjalanpiirakat maistuvat juurevan kotimaisilta ja peittoavat riisiversiot mennen tullen.
Tee puuro. Mittaa kattilaan vesi ja ohrasuurimot. Kiehauta seos ja anna puuron poreilla hiljakseen kannen alla puolen tunnin ajan.
Lisää kerma ja suola. Anna puuron hautua kannen alla vielä 15 minuuttia.
Sekoita joukkoon margariini tai voi sekä vehnäjauhot. Nosta puuro jäähtymään.
Tee taikina. Sekoita veteen suola ja jauhot.
Pyöritä taikina tangoksi ja leikkaa tanko muutaman marmorikuulan kokoisiksi paloiksi.
Pyöritä palat palloiksi, litistä letuiksi ja kauli mahdollisimman ohuiksi piirakkakuoriksi. Pidä kaikki palat, letut ja kuoret peitettyinä, etteivät ne kuivu.
Levitä kuorille puuroa, jätä reunoilta reilu sentti vapaaksi. Rypytä reunat täytteen päälle.
Nostele piirakat uunipellille leivipaperin päälle vieri viereen ja paista piirakoita 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarkista kypsyys pohjasta – valmiin piirakan pohja on saanut väriä.
Nauti piirakat margariinin tai voin kanssa. Halutessasi voit voidella kypsien piirakoiden pohjat ja reunat sulatetulla rasvalla, mutta rapeat voitelematomat piirakat ovat myös herkullisia.
* Jos käytössäsi sattuu olemaan pastakone, käytä sitä kuorten tekoon. Aja litteäksi taputtelemasi lettu pastakoneen koneen läpi ensin suurimmalla ja sitten asteittain pienemmillä välistyksillä.