Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
5.12.2008 8.32
Kaksisataa suomalaista tekee pian vallankumouksellisen innovaation: he keksivät, miten tehdä tavallisesta autosta sähköauto helposti ja edullisesti. Vihreä Lanka palkitsi heidät vuoden uurastajina.
Suut liikkuvat, mutta mitään ei kuulu. Autojen jyly peittää puheäänen.
On ruuhka-aika Helsingin Ruoholahdessa. Äärettömältä näyttävä autoletka jonottaa Helsingin keskustaan ja toinen sieltä pois. Jokainen auto huohottaa ilmakehään hiilidioksidia.
Liikenne on puuroa, niin kuin kolme päivää aiemmin satanut lumikin.
”Ajatelkaa, jos vaihtaisi urheiluautoon sähkömoottorin”, Sippo Laisaari huutaa jylyn yli. Siitä tulisi hiirenhiljainen urheiluauto.
Mieskolmikko remahtaa nauruun.
Se oli sähköautohuumoria.
Jos Laisaari, Reima Rynö ja Jiri Räsänen saisivat päättää, hiilidioksidihuohotus loppuisi. He ovat Sähköautot nyt -verkoston jäseniä. Verkosto kehittää talkoilla tapaa muuttaa tavallinen auto sähköautoksi.
Muuttumisleikin esikoinen on kolari-Corolla, joka uudistuu sähköauton mallikappaleeksi Jukka Järvisen pajassa Hikiällä. Prototyypin valmistuminen sai vauhtia viime viikolla, kun energiayhtiö Fortum antoi verkostolle 30 000 euroa.
Raha menee muun muassa moottorin osiin. Litium-akut lahjoitti Thunder Sky -yhtiö, ja pajakin on käytössä ilmaiseksi.
Verkosto elää netissä: esimerkiksi Laisaari ja Rynö pyörittävät verkoston nettisivua. Autonrakentamisen lisäksi verkosto haluaa jakaa tietonsa sähköautoista kaikille, ilmaiseksi ja pian myös eri kielillä.
Verkoston tavoite on keksiä nopea, moduulimainen tapa vaihtaa auton polttomoottori sähköiseen ja lisätä autoon akut. Hienointa olisi, jos pienet autokorjaamot tarttuisivat tekniikkaan ja alkaisivat myydä autojen muutostöitä.
Lisää sähköautohuumoria: millainen auto pitäisi rakentaa rockyhtye AC/DC:lle?
Vastauksen ehkä arvaa.
Huumori on tärkeää, sillä tekemisen syy on hauskanpito. Verkoston jäsenet kehittävät sähköautoa, koska haluavat. Tiedossa ei ole rahaa, vain maailman ensimmäinen eCorolla.
Ja ehkä parempi maailma.
”Tämä on pieni näpäytys öljyteollisuuden kanssa sidoksissa olevalle autoteollisuudelle”, Laisaari sanoo.
Törsäävään polttomoottoriautoon verrattuna sähköautolla on hyviä puolia: Moottorin hyötysuhde on yli 90 prosenttia, polttomoottorin noin 25. Jos niin haluaa, auto kulkee uusiutuvalla energialla. Sähköauto ei melua, ja ajaminen on halpaa. Ja jos sähköautoiksi muutetaan nykyautoja, maailmaan ei tarvitse valmistaa niin paljon lisää autojen koreja.
”Motiivini työhön on ilmastonmuutos. Sähköauto on ollut sata vuotta hukattu mahdollisuus”, Räsänen sanoo.
”Parasta on avoin, verkostomainen toiminta, tiedon jakaminen. Jokainen on mukana eri syystä ja eri osaamisella”, Rynö täydentää.
Ydinporukan lista kertoo, että mukana on tuulivoima-asiantuntijoita, it-ammattilaisia, ohjaaja, logistiikkainsinööri, sähköautoyrittäjä, akkuasiantuntija, muotoilija, valokuvaaja, purjehtija ja arkkitehti, muiden muassa.
Laisaari on – niin hän itse sanoo – raisiolainen atk-nörtti, Räsänen asunnottomien sosiaalityöntekijä ja Sähköajoneuvoyhdistyksen toiminnanjohtaja. Rynö opiskelee energiatekniikkaa – ja haaveilee jonakin päivänä pystyttävänsä oman tuulivoimalan ja ajavansa päästöttömällä energialla.
”Työnjakoa hankkeessa syntyy, kun on syntyäkseen. Tämä on itseohjautuvaa, lepattavaa, ameebamaista tekemistä, jossa kukaan ei määrää, ei ole hierarkiaa, ei vaatimuksia, mutta paljon rönsyjä”, Räsänen kertoo.
Fortumin lahjoituksen myötä talkooporukka tosin valitsi autonrakennukselle projektipäällikön, Janne Kjellmanin.
Kun ensimmäinen auto on valmis, kehittäjäjoukko voi tehdä lisää autoja, tarjota työkaluja ja neuvoja muille innokkaille uusiin maihin tai alkaa suunnitella muutoksia muihin automalleihin.
Corollan muuttaminen on vähän niin kuin linuxin koodaus. Jos joku äkkää liikeidean, hän voi sen toki toteuttaa.
Ennen kuin autoletka lakkaa huohottamasta, työtä kyllä riittää.
1. Sähköautot nyt -verkosto
2. Outi Berghäll. Rouva Kiotoksi ja ilmastoneuvottelujen teräsnaiseksi tituleerattu ympäristöministeriön virkamies painoi hartiavoimin töitä kansainvälisillä ilmastofoorumeilla. Outi Berghäll on kiitetty neuvottelija, jolla on kyky avata mielipiteiden umpikujia. Hän oli YK:n ilmastosopimuksen puheenjohtajistossa ja Suomen pääneuvottelija ilmastoneuvotteluissa. Hän jäi kesällä 64-vuotiaana eläkkeelle.
3. Oras Tynkkynen. Valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija. Oras Tynkkynen ajaa vihreää ilmasto- ja energiapolitiikkaa ja pitää päänsä minglatessaan energiateollisuuden johtojäärien kanssa. Kovalla uurastuksella syöttötariffeista tulee totta – ja ehkä myös windfall-voittojen verotuksesta uusiutuvan energian tukemiseksi.