Nokkoskeitto
26.5.2010 10.27
Saara Törmä
Laita hanskat, hae nokkoset ja keitä sopat. Raikas keitto ryyditetään herneillä ja maustetaan mintulla, tillillä ja fetajuustolla.
4 hengelle
- 1 l nokkosia (1 ¾ dl ryöpättynä ja soseutettuna)
- 2 rkl öljyä
- 1 suuri sipuli lohkoina
- ½ dl vehnäjauhoja
- 7 dl kasvismaitoa tai vettä
- 2 dl kasvisruokakermaa
- 200 g (1 pss) pakasteherneitä
- 200 g fetajuustoa
- 2 tl hunajaa
- noin 1 tl suolaa
- 1 tl minttua
- ¼ tl mustapippuria
- 1 dl tilliä silputtuna
- 1 rkl luomusitruunan mehua
- Poimi nokkoset puhtailta kasvupaikoilta. Nuoresta pehmeävartisesta nokkosesta kelpaa koko kasvi.
- Ryöppää nokkoset. Keitä nokkosia muutaman minuutin ajan ja valuta vesi pois.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulit.
- Lisää kattilaan vehnäjauhot ja kääntele hetki. Kaada joukkoon maito ja kerma ja anna kiehahtaa.
- Lisää nokkoset, herneet, fetajuusto, hunaja, suola, minttu ja pippuri. Soseuta keitto ja kuumenna uudelleen.
- Lisää silputtu tilli ja sitruunamehu, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa.
- Nauti keittoa hyvän leivän kanssa.
Jos jostakin syystä et ehdi poimia nokkosia, voit korvata ne pussillisella (150 g) pakastepinaattia. Voit myös vaihtaa tillin halutessasi esimerkiksi basilikaan tai persiljaan.