Nokkos-vuohenjuustopiiras
29.5.2009 11.13
Saara Törmä
Hanskat käteen ja metsään. Nuorista nokkosista kelpaa piirakan täytteeksi koko kasvi, niin lehdet kuin pehmeät varretkin.
8 palaa
Pohja
- 125 g voita tai margariinia
- 4 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- ½–1 dl vettä
Täyte
- 1 litra nokkosta (1 ¾ dl ryöpättyä ja silputtua nokkosta)
- 2 isoa sipulia (400 g) tai osa ruohosipulia
- 2 rkl öljyä
- 2 dl (200 g) ruokajogurttia
- 200 g pehmeää vuohenjuustoa
- 1 ½ tl suolaa
- 1 tl kuivattua minttua
- ½ tl timjamia
- ½ tl basilikaa
- ½ tl mustapippuria
- 3 luomumunaa
- Tee pohja. Mittaa kulhoon pehmeä voi, jauhot ja suola. Nypi seos murumaiseksi. Lisää vettä vähitellen ja puristele taikina palloksi.
- Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla tai voitele ja jauhota piirasvuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
- Tee täyte. Ryöppää nokkoset: keitä niitä vedessä muutaman minuutin ajan ja puristele vesi pois.
- Silppua nokkoset ja silppua sipulit.
- Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi. Ruohosipulia ei tarvitse kuullottaa. Siirrä pannu syrjään ja anna jäähtyä hetki.
- Lisää loput täytteen aineet ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada täyte piiraspohjalle ja tasoita.
- Kypsennä piirasta 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti.
- Anna piiraan jäähtyä ennen leikkaamista. Piiras on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä.