

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikko Käkela
Maratoonarit. Yamila ja Yanelis Laukkanen pitävät yhdessä kokkaamisesta. ”Ei haittaa, vaikka ruuanlaitto kestäisi viisi tai kuusi tuntia”, Yamila Laukkanen sanoo.
5.10.2012 10.07
Samaan taloon muuttaneet ystävykset tekevät kuubalaista perinneruokaa.
Helsingissä, pohjoishaagalaisen kerrostalon keittiössä, 19-vuotias Yamila Laukkanen ojentaa käsivartensa riisinkeittimen ylle ja sanoo ruuan olevan samanväristä kuin hänen ihonsa.
”Moros y Christianos on perinteinen kuubalainen ruoka, joka kuvaa eri rotujen sekoittumista Kuubassa. Moros eli mustat pavut edustavat arabialaisia, afrikkalaisia ja intiaaneja ja Christianos eli riisi espanjalaisia. Kun pavut ja riisi sekoitetaan, riisi värjäytyy ruskeaksi”, Yamila sanoo.
Yamilan ystävän Yanelis Laukkasen, 28, keittiössä valmistetaan tänään myös Fricase de Cerdoa eli sianliha-perunapataa, Mojito Para la Yucaa eli keitettyjä maniokkeja porsaansilavakastikkeen kera ja tomaatti-paprika-avokadosalaattia. Jälkiruoaksi on mangopirtelöä ja cheddarjuusto- ja guavamarmeladikuutioita tikussa.
Värikkääseen esiliinaan pukeutunut Yanelis alkaa pilkkoa maniokkeja isoiksi paloiksi kookkaalla veitsellä lavuaarin yllä. Sitten lähtevät ruskea ja sen alla oleva vaaleanpunainen kuoriosa. Seuraavaksi valkoisesta sisuksesta leikataan pois ne kohdat, joissa on vihreitä tai sinisiä raitoja. Raidallinen maniokki maistuisi pahalta eikä pehmenisi keitettäessä. Lopuksi Yanelis kovertaa juurten keskeltä pituussuunnassa noin puolen sentin levyisen alueen pois.
”En tiedä, miksi keskiosa poistetaan, mutta olen saanut vinkin vanhemmilta ihmisiltä.”
Jo synnyinkaupungissaan Santiago de Cubassa tutustuneet Yanelis ja Yamila ovat naimisissa suomalaisten Laukkasten veljesten kanssa. Yaneliksella ja Antilla on puolitoistavuotias poika ja Yamilan ja Laurin lapsi saattaa olla jo syntynyt Vihreän Langan ilmestyessä. Perheet asuvat samassa taloyhtiössä miesten vanhempien kanssa.
”Laukkasten perhe on ihan samanlainen kuin kuubalainen perhe. Olemme aina yhdessä,” Yanelis kertoo.
Yanelis tuli ensimmäistä kertaa Suomeen kuusi vuotta sitten rakastuttuaan suomalaiseen mieheen. Erottuaan hän palasi Kuubaan, mutta päätti kuitenkin kokeilla vielä siipiään Suomessa. Nyt hän on ollut kolme vuotta yhdessä Antin kanssa. Yamila tuli Suomeen muuttaneen äitinsä luo kolme vuotta sitten, kun hänen isoäitinsä kuoli.
Hän tutustui tuoreeseen aviomieheensä Yaneliksen kautta. Molemmat naiset opiskelevat suomea ja suunnittelevat ammattikouluopintoja. Kokkina ja tarjoilijana työskentelevä Yanelis haluaisi syventää kokkikoulutustaan, ja Yamilaa kiinnostaisi jatkaa raskauden takia keskeytyneitä kaupallisen alan opintoja.
”Tykkäämme tosi paljon ruuanlaitosta. Ei haittaa, vaikka se kestäisi viisi tai kuusi tuntia. On tosi hienoa istua pöytään ja sanoa, että minä olen valmistanut tämän ruuan”, Yamila kertoo ja hymyilee.
Yamila sekoittaa kattilassa kypsyvää sianliha-perunapataa. Hänen isoäidillään oli tapana laittaa Fricase de Cerdoa sunnuntaisin.
”Kuubassa yhdelletoista ihmiselle saattaa olla varattuna puoli kiloa lihaa. Perunaa lisäämällä ruokaa riittää kaikille. Ja perunahan imee lihan makua”, Yanelis sanoo.
”Isoäiti sanoi aina, että sulje silmät ja ajattele, että se on lihaa”, Yamila naurahtaa.
Suomesta on naisten mukaan joskus vaikea löytää kuubalaisten ruokien raaka-aineita. Ja kun niitä löytää, ne eivät maistu samalta kuin Kuubassa. Tämä pätee niin lihaan, hedelmiin kuin mausteisiinkin.
Yanelis ja Yamila osaavat valmistaa myös suomalaista ruokaa. Tuttuja ovat niin hernekeitto, siskonmakkarakeitto, kaurapuuro kuin mustikkapiirakkakin. Suomessa he ovat oppineet keräämään ja pakastamaan sieniä ja marjoja. Jääkaapissa on itse tehtyä marjamehua ja omenahilloa.
Naisten valmistama ruoka maistuu hyvältä ja yllättävän miedolta. Siinä mielessä se on jotenkin suomalaista.
Resepteistä tulee 4–6 annosta. Monet raaka-aineiden määrät ovat suuntaa-antavia, sillä Yanelis ja Yamila lisäävät esimerkiksi mausteita näppituntumalla.