Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
25.9.2009 11.34
Kiista Kuusamon yhteismetsistä oli tuoreen ylioppilaan Harri Höltän ensimmäinen kokemus aktivismista. Sittemmin hän on edennyt yliopisto-opintojen ja erilaisten luottamustehtävien kautta Suomen luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntijaksi.
Tapaamme SLL:n ”kotkanpesäksi” kutsutussa toimistossa Helsingin Kotkakadulla. Omien sanojensa mukaan Hölttä ei vieläkään tiedä, mikä hänestä tulee isona. Suomalaista metsäpolitiikkaa hän on silti ehtinyt seurata jo pitkään.
Höltän mielestä metsäteollisuuden rakennemuutos ja talouden taantuma eivät takaa, että suomalaismetsät ovat turvassa hakkuilta.
Toisaalta esimerkiksi bioenergian käytön lisääntyminen saattaa siirtää hakkuita vanhoista metsistä nuorempaan puustoon. Tämä on Höltän mielestä toivottavaa.
Suomalaisen metsäpolitiikan lähitulevaisuudenkin ennustaminen on juuri nyt kovin vaikeaa. Tämä johtuu metsäteollisuuden rakenteen ja puun tarpeen muuttumisesta, metsänomistajakunnan monipuolistumisesta ja valtion metsäorganisaatioiden uudistuksista.
”En sitten tiedä, onko jollain jossain oikeasti olemassa joku masterplan tästä kaikesta. Lisäksi uusi metsälaki on vielä auki”, Hölttä sanoo.
Hänen mielestään paljon riippuu siitä, toteutuvatko Etelä-Suomen metsien Metso-ohjelmaan kirjatut suojelutavoitteet seuraavalla hallituskaudella. Ohjelman rahoituksen pitäisi tuolloin yli kolminkertaistua nykyisestä.
Ohjelman tavoitteen mukaan vuonna 2016 suojeltuna pitäisi olla 96 000 hehtaaria enemmän yksityismetsää kuin nyt.
Yhtä paljon Hölttää mietityttää valtion aluehallinnon uudistus ja tehostamistavoitteet.
”Ympäristöhallinnon puolella virkojen vähennystavoite on hurjan suuri suhteessa moniin muihin hallinnonaloihin. Kuka niitä metsänsuojelukauppoja kohta enää on tekemässä?”
Hölttä pitää puheita suomalaisten metsäaktivistien liian pienistä piireistä erikoisina.
”Niillä haetaan sitä, että luontoliittolaiset olisivat tulleet jotenkin takaovesta eri järjestöihin. Mutta kun Luonto-Liitto nyt on SLL:n nuorisojärjestö, niin sehän on vähän tarkoituskin, eli kyseessä ei ole kovin kauhea skandaali.”
Tweet