Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
15.5.2009 15.20
Grillauskausi on taas täällä. Tuulisähköllä grillaa ekoimmin, mutta myös hiilen aromia kaipaaville on nyt hyviä uutisia.
Kookospähkinän kuorista valmistetut grillibriketit ovat puuhiiltä ympäristöystävällisempi ja terveellisempi vaihtoehto grillaukseen. Briketit on puristettu kookosmaitoteollisuuden sivutuotteena syntyvistä kookospähkinöiden kuorista, eli niitä varten ei ole hakattu puita.
Tavalliset puuhiilet päästävät grillatessa ilmaan muun muassa terveydelle vaarallisia pienhiukkasia. Puuhiilet sisältävät usein raskasmetalleja, kuten arsenikkia, kuparia ja lyijyä.
Kookoshiilissä näitä ei ole, joten ne myös palavat puuhiiliä puhtaammin.
Kookosbriketit kipinöivät vähemmän ja pienemmällä liekillä kuin puuperäiset, mikä lieventää ruuan karsinogeenisuutta.
Kookoksenkuori palaa lähes kuusi kertaa pitempään kuin tavallinen hiili. Kookosbriketit eivät ime vettä, eli ne voi sammuttaa ja käyttää uudelleen.
Kookosbriketit saavat miinusta siitä, että niitä on hankala saada syttymään. Ja siitä, että ne rahdataan Suomeen Kaakkois-Aasiasta asti.
Laivakonttirahdin hiilijalanjälki ei kuitenkaan kasva erityisen suureksi, Suomen Luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Leo Stranius arvioi.
Stranius muistuttaa, että grillaustavan ympäristövaikutus on lopulta marginaalinen: tärkeämpi ekoteko on se, mitä grillissään valmistaa.
Kookosbrikettejä saa esimerkiksi Helsingissä ainakin Herttoniemen K-Supermarket Hertasta ja Kontulan Kontumarketista, Vantaalla Tikkurilan Ylivedosta ja Tammiston Jättijaosta.
yyv 
Tweet