Imelletty vuohenjuusto-perunalaatikko
11.12.2009 12.46
Saara Törmä
Onko se liikaa vaadittu, jos ihminen kaipaa jouluna laatikkoruokaa? Miten niin monimutkaista? Tässä perheessä perunoiden keittäminenkin on monimutkaista!
10 annosta
- 2 kg jauhoisia perunoita
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 6 dl luomu- tai kauramaitoa
- 1 dl luomu- ta kaurakermaa
- 50 g voita tai rypsiöljyä
- 200 g pehmeää vuohen- tai fetajuustoa
- 2 tl suolaa
- 1/2 tl muskottia
- 1/2 tl mustapippuria
- Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina, käytä apuna esimerkiksi puhdasta pyyhettä.
- Survo perunat ja lisää hiukan jäähtyneeseen survokseen vehnäjauhot.
- Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa, esimerkiksi 55-asteisessa uunissa kannen alla noin viisi tuntia. Seoksen lämpötilan tulee olla imeltymisen aikana yli 50 mutta alle 75 astetta. Mittaa lämpötilaa lihalämpömittarilla, jos sellainen taloudestasi löytyy.
- Tarkista, että seos on huomattavasti löystynyt ja maistuu makealta. Lisää sulatettu voi tai rypsiöljy, maito, murennettu juusto, suola, muskotti ja pippuri.
- Kaada seos kahteen voideltuun 1 1/2 litran vuokaan. Jätä vuoat vajaiksi, koska perunalaatikko kiehuu herkästi yli laidan.
- Paista laatikkoja 150-asteisessa uunissa noin kolme tuntia.
Voit myös pakastaa imeltyneen perunasurvoksen. Sulata survos, lisää loput aineet ja paista laatikot normaalisti.