Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
22.5.2009 11.47
Eettiset ja ekologiset oluet ovat hivuttautuneet kauppoihin.
Luomua, reilua ja hiilineutraalia. Ruokakaupan oluthyllystä löytyy eettisiä vaihtoehtoja moneen lähtöön – mutta mikä niistä on paras?
Oluen ympäristövaikutukset tunnetaan melko hyvin, ja kohtuullisesti nautittuna se ei ole suuri ympäristöongelma. Oluen ekologinen selkäreppu on samaa luokkaa kuin ruisleivän.
Panimoteollisuus on Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen kanssa arvioinut, että kotimaisesta olutlitrasta aiheutuu noin 540 gramman kasvihuonekaasupäästöt.
Maailmalla on saatu samansuuntaisia tuloksia. Normaalin olutpullon päästöt vastaavat noin yhtä autolla ajettua kilometriä.
Olutta kuljetetaan suurissa erissä. Siksi kaupassa kannattaa valita ilmastoystävällisesti tuotettuja oluita, vaikka ne tuotaisiin kaukaa. Vaihtoehtoisesti voi suosia lähi- ja luomuoluita. Nämä kaksi tuotantotapaa eivät kohtaa, sillä Suomessa ei ole juuri saatavilla luomumallasta.
Hollolan Hirvessä pieniä luomuoluteriä pannut Mikko Salmi arvelee, että tähän voi tulla muutos. Luomuolut kiinnostaa nyt ravintoloita.