Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Bisseblinejä, sieniä ja valkosipuliöljyä

Saara Törmä

Bisseblinejä.
Puoli-ilmaista. Blinitaikinan voi valmistaa jo edellisenä iltana.Saara Törmä

Puoli-ilmaista. Blinitaikinan voi valmistaa jo edellisenä iltana.

17.9.2009 9.40

Saara Törmä

Poimi sieniä, mutta varo vääriä.

Nyt jos koska köyhän kannattaa mennä kirjaston kautta metsään.

Mättähillä nököttää tolkuton määrä sieniä, jotka ovat mitä parahinta ilmaista ravintoa. Sienestämällä voi jopa tienata, sillä herkkuja saa kaupata eteenpäin, eikä verottajalla ole asiaan nokan koputtamista.

Konsultoi kokenutta sienestäjätuttavaa ja tarkasta sienikirjasta, mikä tatti tai kuukunen kulloinkin on kyseessä. Toiset syötävät sienet kelpaavat pannulle sellaisenaan, toiset vaativat keittämistä pariinkin kertaan.

Älä missään tapauksessa poimi sellaisia sieniä, joita et varmasti tunnista. Helposti opeteltavia, syötäviä lajikkeita on olemassa aivan riittävästi.

Jos olet noviisi, tyydy varmoihin tärppeihin, kuten kantarelleihin, vaaleaorakkaisiin, herkkutatteihin – älä sotke niitä pahanmakuisiin sappitatteihin – voitatteihin tai erilaisiin punikkitatteihin.

Suolasieniksi voit poimia vaikkapa karvarouskuja, jotka vaativat reilun kymmenen minuutin ryöppäyksen.

Sammaleisilta, kosteilta paikoilta kannattaa yrittää löytää suppilo- ja kosteikkovahveroita. Nämä loppusyksyn sienet ovat hyviä maastoutumaan, mutta kun niitä löytyy, on saalis yleensä runsas.

Kun bongaat syötävän sienen, haravoi myös lähiympäristöä, sillä sienet kasvavat kehissä. Kehän läpimitta voi tosin olla kilometrejä, joten älä masennu, vaikka löydöt jäisivät yksittäisiksi.

Yleensä sieniä nousee samoihin paikkoihin vuosi vuodelta, joten paina hyvät sienipaikat mieleen ensi syksyä ajatellen.

6 annosta, yhteensä 3,40 €,

Bisseblinit

  • 3 dl luomumaitoa tai kauramaitoa
  • 2 tl hiivaa
  • 1 pullo (3,33 dl) olutta (I-olut käy)
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl sokeria
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 2 luomumunaa
  • voita paistamiseen

Sienet

  • 1,5 litraa suppilovahveroita, kantarelleja, tatteja, orakkaita tms.
  • 2 sipulia
  • 1 rkl voita tai öljyä
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • mustapippuria

Valkosipuliöljy

  • 1 dl rypsiöljyä
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1/4 tl suolaa
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, ja liuota joukkoon hiiva.
  2. Lisää olut, jauhot ja sokeri.
  3. Peitä taikina liinalla ja anna käydä huoneenlämmössä viisi tuntia. Vaihtoehtoisesti anna taikinan käydä pöydällä tunti ja nosta se yöksi jääkaappiin.
  4. Tee sienilisuke. Puhdista ja silppua sienet. Kuori ja silppua sipulit.
  5. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes neste irtoaa ja haihtuu. Kun sienet ovat lähes kuivia, lisää pannulle rasva ja sipulit.
  6. Paista, kunnes sipulit ovat kypsiä. Mausta seos soijakastikkeella ja pippurilla.
  7. Tee valkosipuliöljy. Silppua tai purista valkosipulinkynnet ja sekoita ne öljyn joukkoon. Mausta suolalla.
  8. Tee blinit loppuun. Lisää taikinaan suola.
  9. Erota munan keltuaiset valkuaisista, ja lisää keltuaiset taikinaan.
  10. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto taikinaan kevyesti nostellen.
  11. Paista blinit voissa miedolla lämmöllä, tavallisessa paistinpannussa tai pikkulettupannussa. Paksun blinin pinta on rapea ja sisus pehmeä.
  12. Tarjoa blinit heti sienien ja valkosipuliöljyn kanssa. Jos rahaa jäi vähän, nauti seurana smetanaa. Mukaan sopivat myös silputut suolakurkut.


Lisää aiheesta:



Viite