Uutta perinneruokaa
20.4.2018 14.01
Iiro Törmä
Vihreän Langan AD Iiro Törmä ryhtyi piirakkakauppiaaksi.
Piirosen voi ostaa polkupyöräuunista Helsingistä.
Tai tehdä itse tämän ohjeen mukaan.
Idea syntyi Sotkamossa jouluna 2016. Olin ostanut paikallisen leipomon valmista hapanruistaikinaa ja päätin kokeilla, millainen piirakka tulisi, jos täyte olisi ruokaisampi kuin karjalanpiirakassa yleensä.
Ensimmäisessä versiossa oli graavilohta, perunaa, tilliä ja voita. Paistoin piirakat leivinpaperin päällä uunin pohjalla. Tuotosta maistellessa heräsi ajatus siitä, että tässähän voisi olla uusi pikaruoka, hampurilaisen haastaja. Nyt Piirone on nähnyt päivänvalon. Ensi kerran myin niitä pääsiäisenä.
Piirone tehdään omaan juureen hapatetusta ruistaikinasta jossa on 15 prosenttia vehnäjauhoja sitkon parantamiseksi. Perinteisessä karjalanpiirakassahan ei ole hapatettua kuorta, eikä se ole välttämätön tässäkään reseptissä. Leveyttä makuun hapatus toki tuo.
Parhaimmillaan piirakat ovat suoraan uunista, mutta kestävät mainiosti parin päivän säilytyksenkin.
Härkäpapu-Piirone
10 kappaletta
Täyte:
- 2,5 dl tattarisuurimoita
- 1,5 dl härkäpapuja
- 150 g selleriä
- 1 palsternakka (100 g)
- 1 iso sipuli
- 100 g suolasientä, esimerkiksi
- kantarelleja
- 2–3 valkosipulinkynttä
- 1 dl kaurakermaa
- 1/2–1 dl rypsiöljyä
- Tuoreita yrttejä, esimerkiksi persiljaa ja korianteria, sekä suolaa ja pippuria maun mukaan
- Liota härkäpapuja vähintään 12 tuntia. Vaihda vesi ja keitä 30 minuuttia.
- Keitä tattarisuurimot pakkauksen ohjeen mukaan.
- Pilko juurekset ja sipuli pieniksi kuutioiksi ja paahda ne uunissa 200–225 asteessa leivinpaperin päällä noin 15–20 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Paahtamisen loppuvaiheessa voit lisätä hieman öljyä.
- Pilko sienet, yrtit ja valkosipuli. Yrtit ja valkosipulin voi sekoittaa öljyn kanssa tehosekoittimessa.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään ja mausta. Täyte saa tekeytyä kylmässä. Se saisi olla viileää siinä vaiheessa kun Piirone kasataan.
- Jaa taikina kymmeneen noin 50–60 g
palaan. Taikinasta ei kannata tehdä kivikovaa. Kaulitse runsaiden jauhojen kanssa ohuita ja pyöreitä pohjia, halkaisijaltaan noin 20-senttisiä. Asettele pohjat leivinpaperin päälle. Kaulittu pohja kuivuu nopeasti, joten jos tämä tuntuu vaikealta, tee ensin yksi kerrallaan. - Lisää noin 150 grammaa (noin 1,5 dl) täytettä piirakkapohjan keskelle siten, että reunaa jää täyttämättä noin kolmen sentin leveydeltä. Painele täyte tasaiseksi. Rypytä tai taittele reuna oman mielesi ja näppiesi mukaan.
- Paista Piiroset uunissa 300 asteessa noin 5–10 minuuttia. Kuuma pizzakivi nopeuttaa paistamista ja antaa pohjaan rapeutta.
- Paiston jälkeen Piiroset voi voidella öljyllä, margariinilla tai voisulalla.
resepti  kasvisruoka