Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
8.6.2018 10.18
Jalkapallon MM-kisat käynnistyvät pian Venäjällä. Nämä yksitoista kirjaa auttavat sinua sukeltamaan syvemmälle kuningaslajiin. Ne kaikki kertovat omalla tavallaan siitä, mitä jalkapallo on?
Agentit ovat jalkapallomaailmaa muovaava mystinen voima. He ovat olennaisia, kun pelaajat tai joukkueet vaihtavat omistajaa. Brittiläinen Jon Smith on alan veteraani. Kirjassaan The Deal hän valottaa, miten kauppaa tehdään.
Kuva on varsin kyyninen. Smithille jalkapallo on pelkkää bisnestä, jonka tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta – erityisesti pelaajille ja heitä edustaville agenteille. Jalkapalloromantiikkaa ei kirjasta löydy.
Jon Smith: The Deal. Constable 2016.
Jos jalkapallotaktiikan kehittyminen lajin 150-vuotisen historian aikana pitää kiteyttää yhteen muutokseen, se on hyökkäyksen korvaaminen puolustuksella.
Jonathan Wilsonin Pelien peli -kirjan englanninkielinen nimi, Inverting the Pyramid, kuvaa tätä muutosta. Yhteen puolustajaan tukeutuvasta kärjellään seisovasta muodostelmasta on vähitellen siirrytty pelitapaan, joka nojaa vahvaan puolustukseen ja jättää kärkeen yhden tai kaksi hyökkääjää.
Historian ensimmäisessä maaottelussa vuonna 1872 Skotlannin ja Englannin avauskokoonpanoissa oli yhteensä 13 hyökkääjää.
Jonathan Wilson: Pelien peli. HS Kirjat 2010.
Wilsonin erinomaisen historiikin tarinaa jatkaa viime vuonna ilmestynyt Michael Coxin The Mixer. Siinä kuvataan jalkapallotaktiikan kehityksestä pahasti jälkeen jääneen Englannin liigan huimaa kiriä vuonna 1992 käynnistyneen Valioliigan aikakaudella. Perienglantilaisten jäärien leikkikentästä on muutamassa vuosikymmenessä tullut taktisen kehityksen kansainvälinen näyttämö.
Tänä keväänä Valioliigan voittanut Manchester City ja Mestarien liigan finaaliin yltänyt Liverpool ovat osoittaneet, ettei jalkapallon taktinen kehitys kulje väistämättä kohti tiiviimpää puolustuspelaamista.
Michael Cox: The Mixer. HarperCollins 2017.
Teknologian kehittyminen tarjoaa jalkapallo-otteluista yhä tarkempaa tilastotietoa, kuten juoksumetrejä tai syöttöjen onnistumisprosentteja.
Matematiikan professori David Sumpter lähestyy aihetta toisin. Hän käyttää sovelletun matematiikan menetelmiä analysoidakseen muun muassa pelitapahtumien todennäköisyyksiä, joukkueiden ryhmityksien eroavaisuuksia ja yleisön käyttäytymistä. Kiinnostava kirja opettaa enemmän matematiikasta kuin jalkapallosta.
David Sumpter: Soccermatics. Bloomsbury Sigma 2016.
Jalkapallomaailma on täynnä hyviä pelaajia, jotka eivät loista Mestarien liigassa, riko siirtoennätyksiä tai päädy teinien palvonnan kohteiksi. Usein nämä pelaajat ovat pätkätyöläisiä, jotka joutuvat taistelemaan paikastaan ja palkastaan ottelusta ja kaudesta toiseen.
Yksi tällainen pelaaja on Kosovosta turvapaikanhakijana Suomeen saapunut Shefki Kuqi. Hän pelasi lähes 20-vuotisen uransa aikana yli 700 ottelua yli kymmenessä eri joukkueessa – muun muassa Englannissa, Walesissa ja Saksassa.
Shefki Kuqi: Kosovon härkä. Tammi 2017.
Jalkapallo kytkeytyy kaikkialla maailmassa ympäröivään yhteiskuntaan, uskontoon ja politiikkaan. Yhdysvaltalaisen Franklin Foerin kirja vie muun muassa Skotlantiin, Balkanille ja Brasiliaan. Hän tapaa väkivaltaisia huligaaneja ja avaa vuosikymmeniä jatkuneen vihanpidon taustoja.
Toisaalta maailman tunnetuin ottelu, katalonialaisen Barcelonan ja kuninkaallisen Real Madridin kohtaaminen, ei ole ollut erityisen väkivaltainen, sillä Barcan kannattajat eivät vihaa Real-faneja: ”Heidän raivonsa kohde on ajatus, ajatus kastilialaisesta sentralismista. Eikä ajatusta voi piestä.”
Franklin Foer: Jalkapallon maailmanselitys. Like 2005.
Pyörittääkö jalkapallo rahaa vai raha jalkapalloa? Vaikka otsikoissa pyörivät yleensä siirtokorvaukset, sponsorisopimukset tai televisiorahat, liikkuvat suurimmat rahasummat vedonlyöntimarkkinoilla – erityisesti Aasiassa.
Declan Hillin Maksetut maalit valottaa synkkiä markkinoita, joiden liikkeet näkyvät pelikentällä. Vuoden 2006 MM-kisoissa Hill sai etukäteen tai ottelun aikana tietoonsa neljän ottelun tulokset. Kolme ottelua päättyi kuten Hillille oli kerrottu. Englanti ei saanut toista maalia Ecuadoria vastaan, vaikka tulokseksi oli Hillin saaman vinkin mukaan sovittu 2–0.
Declan Hill: Maksetut maalit. Into 2014.
Poliittiset järjestelmät äärioikealta laitavasemmalle ovat löytäneet käyttöä jalkapallolle. Poliittisen historian tutkijan Vesa Vareksen tänä keväänä ilmestynyt kirja Pallon herruus lähestyy jalkapalloa yhteiskunnallisesta näkökulmasta.
Vares kertoo kirjassaan, miten esimerkiksi Natsi-Saksassa ja Neuvostoliitossa suhtauduttiin jalkapalloon. Usein jalkapallo on tarkoituksellisesti tai sattumalta noussut yhteiskuntaa muokkaavaksi tekijäksi.
Ukrainalaisten voitto jalkapallo-ottelussa saksalaisia miehittäjiä vastaan kesällä 1942 pelatussa ottelussa muovattiin neuvostopropagandaksi. Neuvostoversio tapahtumista on pysynyt hengissä myös Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Siitä on tehty useampi elokuva – viimeisin Venäjällä vuonna 2012.
Vesa Vares: Pallon herruus. Otava 2018.
Koska jalkapallo on tärkeä puheenaihe kaikkialla maailmassa, on luontevaa, että sen ympärille syntyy jatkuvasti uutta sanastoa. Uutistoimisto AFP:n jalkapallotoimittaja Tom Williams on kerännyt yksiin kansiin eri kielien kiinnostavimmat ja omituisimmat jalkapallotermit taustoineen.
Esimerkiksi Costa Ricassa paitsio on milpa eli maissipelto. Termin käyttö juontaa juurensa 1940-luvulle, jolloin kansallisstadionin kentän toisen pään maalin takana viljeltiin maissia. Paitsiotilanteessa pelaajat saattoivat huutaa tuomarille ”Está en milpa”, eli ”Hän on maissipellossa”.
Tom Williams:Do you speak football? Bloomsbury Sport 2018.
MM-kisatunnelman nostattamiseen on tuskin parempaa kirjaa kuin neljä vuotta sitten ilmestynyt ja tänä keväänä päivitetty Jari Ekbergin Kuin taivasta koskettaisi. Nopeasti selaamalla saattaa vaikuttaa siltä, että kyseessä on yli 500 sivua selostuksia ratkaisuotteluista.
Tarkempi lukeminen kuitenkin paljastaa, että Ekberg on onnistunut kirjoittamaan otteluiden ympärille suuremman tarinan, jossa turnaukset nivoutuvat paitsi toisiinsa, myös lajin kehitykseen ja ympäröivän maailman muutoksiin.
Jari Ekberg: Kuin taivasta koskettaisi. Atena 2014, 2018.
Jalkapallo ei olisi mitään ilman sen herättämiä tunteita. Olipa kyseessä sitten vetovoimainen pelaaja, oman kylän alasarjajoukkue tai ulkomaisen suurseuran taitavasti rakennettu brändi, jalkapalloon on usein vaikea suhtautua viileän analyyttisesti.
Kirjailija Jukka Pakkanen lienee Suomen tunnetuin Inter Milan -kannattaja. Pakkasen romaani San Siron uneksija kuvaa Inter-fanien ehdotonta rakkautta seuraansa kohtaan ja elämää, jossa jalkapallo on aina läsnä.
Suomalaiselle se on lukemisen arvoinen teos, mutta italialainen – tai espanjalainen tai saksalainen – varmaan hämmästelisi, miksi itsestään selvästä asiasta on kirjoitettava. Tuoretta uusintapainosta on täydennetty kahdella uudella tekstillä.
Jukka Pakkanen: San Siron uneksija. Gummerus 1990, Aviador 2018.
jalkapallo  vedonlyönti  urheilu  Venäjä  kirjat  matematiikka  historia 
Tweet