Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
2015 CTMG, Inc
Vihertävä pahis? Inferno-elokuvassa Tom Hanks ja Felicity Jones jahtaavat ekoterroristia.
9.12.2016 15.25
Ekoterroristi on nykyviihteeseen sopiva konna. Se harmittaa tutkijaa.
Oikeassa maailmassa rikoksilla on äärimmäisen harvoin ekologinen motiivi. Viihteessä on toisin, kuten esimerkiksi tv-sarjojen Tellus, Silta ja Miehitetty tai elokuvien The East ja Inferno katsojat tietävät.
Elokuvatutkija Pietari Kääpä englantilaisesta Warwickin yliopistosta vahvistaa ekoterroristien yleisyyden viihteessä. Hänestä se johtuu siitä, että viihteen tekijät eivät kehtaa enää käyttää etnisiä stereotypioita. 1980-luvun elokuvissa terroristit mursivat venäläisittäin, ja myöhemmin roiston arkkityyppi oli tummakulmainen arabi.
”Se ei enää olisi poliittisesti korrektia, joten fanaattisuutta edustaa nyt ekoterroristi.”
Kääpä on tutkinut ekoelokuvia. Hänen mielestään on ongelmallista, että ekoaktivistit kärjistetään fanaattisiksi rikollisiksi.
Viihteessä ekoaktivistien toiminta ei liity ympäristökysymyksiin. Ympäristöaktivismi on vain roolihahmo, kulissi, jonka katsoja tunnistaa, mutta josta hän ei tiedä niin paljon, että kyseenalaistaisi stereotypian.
”Elokuvassa pitää olla joku pahis. Esimerkiksi Silta-sarjassa näytetään vain, että hullut toimivat näin ja että se pitää estää.”
Kääpä ei keksi yhtään fiktiivistä tv-sarjaa tai elokuvaa, jossa fundamentaalisten ekoaktivistien teot herättäisivät katsojan pohtimaan ympäristön tilaa. Pahimmillaan ilmiö nakertaa kuvaa ympäristöaktivismista.
”Viesti on, että jos toimit, niin siinä on fanaattisuutta.”
Sen sijaan esimerkiksi dokumentti If A Tree Falls kuvaa tasapainoisesti ekoterrorismin syitä ja keskittyy pääosin ympäristökysymyksiin.