Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
16.6.2016 12.09
Tavaran raivauksen avuksi on julkaistu useampia opaskirjoja. Suosituin ei ole paras.
Japanilaisen ammattijärjestäjän teosta on myyty ainakin neljä miljoonaa kappaletta.
MISTÄ TAVARA TULEE? Shoppailemalla. Marie Kondo on maanisen kiinnostunut tavarasta ja myöntää kokeilleensa karsimisen aiheuttaman ahdistuksen lievittämistä ostelemalla.
MIHIN TAVARA RAIVATAAN? Kaatopaikalle, ilmeisesti. Kon-Mariin hurahtaneet kiistelevät nettipalstoilla aiheesta, mutta kirjassa tavara lapetaan jätepusseihin ja heitetään pois.
EKOLOGISUUS? Kon-Marissa ei ole ekologista ajattelua. Nettipalstoilla osa ihmisistä todistaa raivauksen aiheuttaneen ympäristöherätyksen.
IHMISKUVA? Ihanne on kotirouva. Kirjassa ei mainita, että elämässä voisi olla muitakin huolia kuin tavaran karsimisen vaikeus.
FIKSU NEUVO: Raivaa kamat, niin elämässä on sen jälkeen aikaa oleelliseen. Raivaa kaikki samankaltaiset tavarat kerralla.
OUTOUS: "Kun taittelemme vaatteen, siirtyy meistä siihen energiaa, jolla on positiivinen vaikutus vaatteeseen. Taittelu on vuoropuhelua vaatteen kanssa.”
ARVIO: Kirjoittaja vaikuttaa neuroottiselta. Viimeistään usko hänen mielenterveyteensä menee, kun hän kuvailee, miten pinoissa alimmainen tavara kärsii. Hän ylpeilee sillä, että on onnistunut karsimaan kirjahyllynsä vain 30 niteeseen. Työssä on auttanut se, että on repinyt monista kirjoista vain oleellisimmat sivut talteen.
*
Ympäristötieteilijän yksityiskohtaiset ohjeet raivauksen suorittamiseen.
MISTÄ TAVARA TULEE? Kaupoista, perinnöksi ja lahjaksi. Keräilygeenimme ja ostelun ihanuus ajaa hankkimaan ja säilömään.
MIHIN TAVARA RAIVATAAN? Annetaan pois, myydään kirpputorilla tai lajitellaan huolella keräyspisteeseen.
EKOLOGISUUS? Kirja muistuttaa, ettei käyttämättömien tavaroiden jemmaaminen ole mitenkään ekologista. Parempi laittaa ne kierrätykseen.
IHMISKUVA? Kirjan ideaali on hoikka ja tavaransa karsinut ihminen. Homman pitää olla kontrollissa.
FIKSU NEUVO: Rakkaiden esineiden pitää olla käytössä. Jos tykkäät perintökupeista, ota ne käyttöön. Siten niistä on enemmän iloa. Älä raivaa huppelissa.
OUTOUS: Kirja vertaa tavarapaljoutta “läskiin” ja raivausta laihdutuskuuriin. Tavaroiden vähäinen määrä ja hyvä järjestys tuntuvat viestivän korkeasta moraalista, kuten laihuuskin.
ARVIO: Käyttökelpoisuutta vähentää se, että tavaran karsiminen vaikuttaa kirjassa todella monimutkaiselta prosessilta. Sitä verrataankin maratonin juoksemiseen.
Tavaranraivauksen edelläkävijäopas
Suomessa. Löytyy yhä kirjastoista.
MISTÄ TAVARA TULEE? Säästäväisyydestä. Kulutusyhteiskunta ja aiempien sukupolvien perintö ajavat meitä hamstraamaan.
MIHIN TAVARA RAIVATAAN? Käyttökelpoinen ja tarpeeton tavara suositellaan lahjoittamaan pois.
EKOLOGISUUS? Suomalaiset ovat niin hyvinvoivia, että materia aiheuttaa useimmille jo enemmän murhetta kuin iloa.
IHMISKUVA? Kirja on lempeä. Esimerkit huomioivat mahdolliset sairaudet ja muut elämää kuormittavat asiat.
FIKSU NEUVO: Kalenteri ja liiat vaatimukset itselleen kannattaa raivata. Kaappitilaa saa aina lisää, tunteja vuorokauteen ei.
OUTOUS: Ei ole. Kirja on oikeasti täynnä fiksuja neuvoja.
ARVIO: Ihana kirja, joka oikeasti inspiroi selvittämään tavarasuhteensa.