Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Helppo ja maidoton joulupuuro

Lasse Leipola

Riisipuuroa ja kanelia
Lasse Leipola

7.12.2017 12.38

Sammeli Heikkinen

Myrkkykö joulun tuo?

Kaneli sisältää myrkyllistä kumariinia, joten sitä ei pidä käyttää ylettömästi. Ceyloninkanelissa kumariinia on vähemmän, mutta se on myös maultaan miedompi.

Pitkällä aikavälillä tavallisen kanelin turvallisen käytön rajana on pidetty noin teelusikallista päivässä. Suositusten mukaan 50-kiloinen joulunviettäjä voi kuitenkin venyttää rajaa joulupyhien ajaksi noin kolmeen teelusikalliseen päivässä.

Aattoaamu ilman riisipuuroa on kuin joulupukki ilman partaa. Perinteisesti puuro on ollut pelätty  valmistettava, sillä maitoa herkempää keiteltävää ei juuri löydy.

Kasvimaidot – tai kasvijuomavalmisteet, kuten kai pitäisi sanoa – helpottavat puuronkeittäjän hommaa. Ne kestävät keittämistä pohjaan palamatta huomattavasti maitoa paremmin.

Jokainen valmiste antaa puuroon omanlaisensa maun.

Esimerkiksi Lidlin kauramaito toi riisipuuroon vivahteen kauraa. Useammassakin ohjeessa vannotaan jouluun sopivasti mantelimaidon nimeen. Soijamaito on ehkä makuneutraalein vaihtoehto.

Laiska joulunlaittaja – kuten minä – helpottaa puurourakkaa entisestään valmistamalla riisipuuron uunissa. Ainekset vain uunivuokaan ja uuniin. Puuro valmistuu puolessatoista tunnissa noin 175 asteessa. Toinen vaihtoehto on laittaa puurovuoka himpun yli sata-asteiseen uuniin aatonaattoiltana, jättää yöksi muhimaan ja kiskaista napaan aattoaamuna.

Myrkkykö joulun tuo?

Kaneli sisältää myrkyllistä kumariinia, joten sitä ei pidä käyttää ylettömästi. Ceyloninkanelissa kumariinia on vähemmän, mutta se on myös maultaan miedompi.

Pitkällä aikavälillä tavallisen kanelin turvallisen käytön rajana on pidetty noin teelusikallista päivässä. Suositusten mukaan 50-kiloinen joulunviettäjä voi kuitenkin venyttää rajaa joulupyhien ajaksi noin kolmeen teelusikalliseen päivässä.




Viite