Nokkostagliatelle ja villi pesto
5.5.2008 8.30
Saara Törmä
Nokkostagliatellen teko alkaa luontoretkellä. Pastanvalmistuksen varjolla kannattaa hoitaa perhe- ja ystävyyssuhteita, sillä homma on hauskempaa porukalla.
5 annosta
Tagliatelle
- 1 l nuoria nokkosenversoja (1 3/4 dl ryöpättyä, soseutettua nokkosta)
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 1/2 dl spelttijauhoja
- 3 luomumunaa
Villi pesto
- 1 l nuoria nokkosenversoja
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 dl auringonkukansiemeniä paahdettuna
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 rkl luomusitruunan mehua
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- Ryöppää nokkoset sekä tagliatellea että pestoa varten: keitä nokkosia vähässä vedessä muutaman minuutin ajan ja valuta vesi pois.
- Soseuta nokkoset sauvasekoittimella. Mittaa pastataikinaan tarvittavat 1 3/4 dl sosetta.
- Tee lopusta nokkossoseesta pesto: Lisää loput peston aineet ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Nosta pesto jääkaappiin odottamaan.
- Tee pastataikina. Mittaa kulhoon jauhot, munat ja nokkossose. Puristele seos tasaiseksi, taikina on tiivistä. Lisää tarvittaessa hiukan vettä tai jauhoja.
- Vaivaa taikinaa pöydän pintaa vasten, kunnes se on silkkisen pehmeää. Kääri pastataikina kelmuun ja anna viiletä jääkaapissa tunnin ajan.
- Jaa pastataikina muutamaan palaan ja kauli palat jauhotetulla pöydällä mahdollisimman ohuiksi levyiksi tai käytä pastakonetta. Aja pala jauhotettua taikinaa ensin pastakoneen läpi suurimmalla välistyksellä muutamaan kertaan. Pienennä välistystä vähitellen, kunnes levy on haluamasi paksuinen.
- Leikkaa taikina suikaleiksi saksilla tai terävällä veitsellä. Nosta suikaleet esimerkiksi tuolin selkänojalle roikkumaan, jotta ne eivät tartu toisiinsa.
- Kiehauta suuri kattilallinen suolalla ja öljyllä maustettua vettä. Keitä tagliatelle kypsäksi, vain noin minuutin ajan.
- Valuta vesi pois ja nauti tagliatelle heti peston kanssa. Seuraksi sopii myös juustoraaste.
* Halutessasi voi kuivattaa ylimääräisen tagliatellen. Jätä suikaleet roikkumaan ilmavasti ja pussita kuivuneet pastat paperipussiin.