Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
15.5.2014 13.53
Tulisiko EU:n säätää nykyistä ankarampia talouspakotteita Venäjälle Ukrainan tapahtumien takia?
Touko Aalto: Kyllä
Asteittain kiristyvät talous- ja muut pakotteet ovat välttämättömiä, koska muuten Venäjä voisi toimia, miten huvittaa ja EU menettäisi uskottavuutensa turvallisuutta ja vakautta takaavana yhteisönä. Diplomatiaan kuuluu kuitenkin aina se, että pakotteiden kohteeksi asetetulle toimijalle annetaan aito mahdollisuus perääntyä eikä pakotepolitiikalla eristetä maata pois keskusteluyhteydestä. Jokaisen toimenpiteen ja jokaisen lausunnon tulee lähteä siitä, miten ne estävät tilanteen yhä pahemman kärjistymisen.
Pekka Aikio: Ei
Länsimaat, ainakin USA ampuvat lennokkiohjuksia ja yleensä tappavat siviilejä. Olisiko harkittava pakotteita NATOn ohjuksille?
Outi Alanko-Kahiluoto: Kyllä
Muiden maiden täytyy osoittaa Venäjälle, ettei se voi rikkoa tärkeimpiä kansainvälisiä sopimuksia ilman seurauksia. Entä, jos Suomi olisi samassa asemassa kuin Ukraina? Varmasti silloin toivoisimme, että muut maat käyttäisivät myös talouspakotteita ja asettaisivat Ihmisoikeudet talouden edelle.
Harri Auvinen: Kyllä
Talouspakotteet tulisi suunnitella ja kohdistaa mahdollisimman tarkasti Putinia tukeviin olikargeihin, jotta siviilit ja Suomen vienti ei kärsisi tarpeettomasti. Venäjän taloustilanteen heikkeneminen ei puolla talouspakotteiden lisäämistä nykytilanteessa.
Anne Bland: Kyllä
Pakotteet pitää kohdentaa fiksummin Putinia tukeviin oligarkkeihin.
Tarja Cronberg: Kyllä
Pakotteita on kahdenlaisia: henkilöihin kohdennettavia ja yleisiä talouspakotteita. Kohdennetut toimivat yleensä paremmin, niillä on suurempi symbolinen merkitys. Yleiset talouspakotteet sitä vastoin eivät saavuta toivottua tulosta -sitä, että kohdemaa muuttaisi poilitiikkaansa ko. tapauksessa.
Satu Haapanen: Kyllä
Heidi Hautala: Kyllä
jos Venäjä ylittää yhä uusia kansainvälisen yhteisön rajoja.
Hanna Holopainen: Ei
Yritetään löytää tie neuvotellen. Talouspakotteet kärjistävät tilannetta entisestään.
Sirpa Kauppinen: –
Saara Ilvessalo: Ei
Talouspakotteissa toimivat parhaiten niiden uhka. Sen takia en ainakaan tällä hetkellä säätäisi ankarampia talouspakotteita Venäjää kohtaan, vaikka nykyiset pakotteet ovatkin tarpeellisia. Tärkeintä on kuitenkin säilyttää keskusteluyhteys ja toimia kansainvälisen yhteisön kanssa aktiivisena rauhan edistäjänä sekä dialogifoorumin tarjoajana.
Otso Kivekäs: Kyllä
Tarvitsemme EU:n kykyä vastata Venäjälle yhtenäisesti ja selkeästi. Kylmän sodan etupiirijakoja ja voimapolitiikkaa ei pidä hyväksyä.
Jyrki Kasvi: Kyllä
Oras Tynkkynen: Kyllä.
Toki tavoitteena tulee olla, että tähän ei tarvitse mennä ja kriisi saadaan liennytettyä neuvotteluteitse.
Maria Ohisalo: Kyllä
mutta pelkät pakotteet eivät riitä. Talouspakotteiden lisäksi tarvitaan myös investointiboikottia sekä jatkuvaa diplomatiaa.
Anni Sinnemäki: Kyllä
EU:n tulee mielestäni olla valmis kiristämään pakotteita nopeasti, jos tilanne pahenee nykyisestä. Olen tyytyväinen siihen, että EU on pakotteiden osalta toiminut yhtenäisesti ja tehnyt sen mitä on etukäteen sanonutkin tekevänsä.
Johanna Sumuvuori: Kyllä
Jos kriisi pahenee.
Antero Vartia: Ei
Venäjä on toiminut epäreilusti. En ole silti vakuuttunut siitä, että talouspakotteet toimivat. Siksi en osaa niitä suoraan kannattaakaan. Venäjän kehitys on huolestuttavaa ja siihen pitää vaikuttaa.
Ozan Yanar: Kyllä
Venäjän toiminta on ollut Ukrainassa niin räikeästi kansainvälisen oikeuden vastaista, että kovempia pakotteita tarvitaan. Aiemmin asetetut pakotteet eivät olleet selvästikään riittäviä, sillä Venäjä on jatkanut entiseen tapaan Ukrainan sisäisiin asioihin puuttumista. Venäjällä on varmasti rooli Itä-Ukrainan levottomuuksien lietsomisessa. Uskon, että Venäjä pyrkii näin häiritsemään Ukrainan tulevia presidentinvaaleja ja heikentämään entisestään Kiovan uutta hallintoa.
En usko, että tavallisiin kansalaisiin iskevät laajat talouspakotteet olisivat oikea ratkaisu. Sen sijaan EU:n pitäisi kohdistaa pakotteet presidentti Putinin tärkeimpiin tukijoihin. Samaan aikaan on tietenkin syytä pyrkiä ratkaisemaan kriisi neuvotteluiden kautta.
eurovaalit 
Tweet