Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
5.9.2014 12.20
Taloustilanteen surkuttelu hallitsi Suomen julkista ja poliittista keskustelua koko hallituskauden. Osin tämän vuoksi vihreille tärkeät energia-asiat ovat jääneet taka-alalle. Osin energiapolitiikan vihreä ongelma on taas johtunut siitä, että työ- ja elinkeinoministeriö pitää energiapolitiikkaa omana läänityksenään.
Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professorin Peter Lundin mielestä Suomessa on jääty menneisyyteen, kun muualla energiavallankumous on käynnistynyt.
Lund puhuu lamaannuksen tilasta, käpristymisestä omaan maahan ja siihen liittyvästä konservatiivisuuden vahvistumisesta koko yhteiskunnassa.
”Energiapolitiikka on ollut reaktiivista, omaa aloitteellisuutta ei ole ollut. Taloustilanne on tiukka, mutta niin se on muuallakin. Suomessa tätä ei nähdä mahdollisuutena uusiutua.”
Euroopassa energiainvestoinneista on Lundin mukaan uusiutuvia noin 60 prosenttia ja globaalistikin puolet. Suomessa taas etenkin hallituskauden loppua on hallinnut keskustelu ensin Fennovoiman ja sitten myös TVO:n ydinvoimalan periaateluvista.
Ydinvoimalupien uudelleenkäsittelyssä hallitus on hukkaamassa Lundin mielestä mahdollisuuden suureen energiapolitiikan päivitykseen.
”Ydinvoimarakentamisella tässä laajuudessa toteutetaan politiikkaa, joka lyötiin lukkoon 1970-luvun lopulla. Investoidaan hirveän vanhaan teknologiaan.”
Lundin mukaan UBS-pankkijätti antoi juuri viime viikolla suosituksen myydä energiayhtiö Fortumin osakkeita, sillä pankin analyytikkojen käsityksen mukaan Fortum on investoinut energiantuotantomuotoihin, joiden arvo on vaarassa laskea.
Vihreille uusista ydinvoimaluvista pidättyminen oli yksi kynnyskysymyksistä, ja hallitusohjelmaan saatiinkin pitävänoloinen kirjaus, jonka mukaan uusille voimaloille ei lupia anneta.
Mutta sitten lupaluukulle saapuivatkin jo kerran luvan saaneet Fennovoima ja TVO. Vihreät pitävät lupia kokonaan uusina ja hallitusohjelman vastaisina, Jan Vapaavuoren (kok.) vetämä elinkeinoministeriö taas vanhojen lupien päivityksinä.
Hivuttava matalan intensiteetin taistelu on vienyt tuulta tai ainakin julkisuutta vihreiden uusiutuvan energian avauksilta.
”Kun konservatiiviset voimat jylläävät, niin ehkä vihreätkin ovat passivoituneet.”
Lundin mielestä suomalaisessa energiapolitiikassa pitäisi nyt suosia suomalaista uusiutuvaa energiaa ja toisaalta pitää mielessä ilmaston lämpenemisen vastainen kamppailu.
Tämähän on melkein kuin Ville Niinistön suusta. Lund sanookin, että vihreät muistavat puheissaan tukea ja ajaa uusiutuvaa energiaa. Tekoja hän on kuitenkin kaivannut vihreiltä enemmän.
”Esimerkiksi ympäristöministeriön mandaatin alla on aurinko- ja tuulivoiman luvitus, joka on edelleen aivan liian hidasta. Sähkön pientuotannon nettomittarointiin ollaankin ilmeisesti vihdoin saamassa ratkaisu.”
Lundin mielestä tällaisia ”institutionaalisia esteitä” voisi purkaa ja helpottaa näin uusiutuviin siirtymistä. Ilman euronkaan lisämenoja.
”Tietenkin se, että vihreät ovat olleet hallituksessa, on positiivista. He ovat pitäneet esillä ympäristön etua ja voineet puolustaa heikommassa asemassa olevia.”
Tweet