Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Markus Sommers
23.4.2015 22.10
Tapaan Ville Niinistön historiallisen vaalivoiton jälkeisenä maanantai-iltapäivänä Cafe Piritassa Helsingin Tokoinrannassa. Paikka on vihreiden puheenjohtajan oma ehdotus. Täällä hän ilmoitti viime syyskuussa, että vihreät ei jää hallitukseen, joka tekee periaatepäätöksen Fennovoiman ydinvoimaluvasta.
Tänäänkin sää on aurinkoinen mutta tuulisempi kuin seitsemän kuukautta sitten. Niinistö istuu terassilla vastavalitun kansanedustajan, entisen erityisavustajansa Emma Karin kanssa ja antaa tämän sparraamana puhelinhaastatteluja. Pöydällä on kaksi tyhjää lattelasia ja puoliksi syöty suklaapatukka.
Kari näyttää vaalituloksesta kuplivan onnelliselta eikä Niinistökään peittele hymyään. Hän kertoo nukkuneensa jopa kuusi tuntia: kuudesta kahteentoista.
Vihreät sai historiansa parhaan vaalituloksen. Mistä se kertoo?
”Kun muut ovat puhuneet leikkauslistoista ja julkisesta taloudesta, me olemme puhuneet ihmisten asioista ja ympäristöstä. Uskon, että lämpö ja ihmisläheisyys olivat ratkaisevia siinä, että monet ovat sanoneet äänestäneensä ensimmäistä kertaa vihreitä. Saimme paljon uusia kannattajia, ja se on totta myös absoluuttisissa luvuissa: 20 000 ääntä enemmän kuin missään aiemmissa vaaleissa. Yksi ryhmä, joiden uskon äänestäneen vihreitä enemmän kuin koskaan, on iäkkäät ihmiset. Maailmanparantajamummot ovat lähteneet liikkeelle vihreiden puolesta.”
Lähtikö tulos täältä Piritasta vajaa vuosi sitten?
”Uskon, että olemme viimeisen vuoden aikana pystyneet osoittamaan vahvemmin omaa linjaamme. Pidimme viime vaaleissa annetun sanamme siitä, miten toimitaan, jos muut rikkovat meidän yhdessä sopimaamme hallitusohjelmaa. Eniten hyvää palautetta kuulin itse siitä, miten puhuin tv-tenteissä arvoista. Vaikka julkinen keskustelu noteerasi arvoja aika vähän, niin saimme ne hyvin esille itse.”
Kenen uuden kansanedustajan menestyksestä olet erityisen iloinen ja miksi?
”Kaikki seitsemän täysin uutta kansanedustajaa ovat upeita persoonia ja tulevaisuuden poliittisia johtajia. He pystyvät laventamaan kuvaa vihreistä.
Hanna Halmeenpää veti ääniä Pohjois-Pohjanmaalla yli puoluerajojen, mikä osoittaa, että energiaremontti ja Fennovoiman kritiikki koskettavat ihmisiä myös paikallisesti. Emma Kari on uuden sukupolven naiskansanedustajien johtavia tähtiä yli puoluerajojen. Ozan Yanar on vihreiden tuleva Cem Özdemir (Saksan vihreiden toinen puheenjohtaja). Antero Vartian yrittäjäprofiili ja positiivinen lämmin ote puhuttelevat nuorta sukupolvea.”
Mikä vaalipiiri oli positiivisin yllätys?
”Keski-Suomi. 2,5 prosenttiyksikön nousu oli suurin kaikista vaalipiireistä, missä saatiin edustajia läpi.”
Oliko joku vaalipiiri pettymys?
”Harmittaa, että neljäs paikka Uudellamaalla jäi vain 200 äänen päähän. Olisi ollut hienoa, jos Inka Hopsu olisi päässyt eduskuntaan. Uudellamaalla pystyttiin lisäämään noin prosenttiyksikön verran kannatusta, vaikka muilla puolueilla oli paljon tunnetumpia puoluejohtajia ehdolla. Satakunnassa ja Lapissa pitää hakea uskottavuutta kuntavaalien kautta.”
Miten uusi eduskuntaryhmä muuttaa vihreiden politiikkaa?
”Saamme todella hyvän balanssin kokemusta ja uutta voimaa. Vuoden 2011 vaalitappiossa ei saatu uutta sukupolvea eduskuntaan. Tässä ryhmässä meillä on tulevaisuuden johtajia ja soihdunkantajia. Ryhmän alueellinen kattavuus paranee, kun meille tulee kansanedustajat Kerimäeltä, Joensuusta, Jyväskylästä ja Kalajoelta.”
Neljä vuotta sitten vihreät haastoi perussuomalaisia ja haki eroja. Tässä kampanjassa korostettiin yhteisiä asioita erityisesti keskustan kanssa. Oliko se hyvä linja?
”Me emme ole puolue, joka haluaa riidellä. Vaikka olemme eri mieltä esimerkiksi perussuomalaisten kanssa, suhtaudumme kunnioittavasti heihin ihmisinä. Haluamme tuoda esiin omaa parempaa vaihtoehtoamme emmekä mennä nokitteluun, josta tulee olo, että puolueet kiistelevät keskenään vallasta.”
Perussuomalaisten kannatus on silti noin tuplasti suurempi kuin vihreiden ennätystulos. Miksi vihreät ei ole onnistunut nousemaan keskisuurten puolueiden joukkoon?
”Joka kolmas suomalainen harkitsee vihreiden äänestämistä viimeaikaisen gallupin perusteella. Perussuomalaisilla oli näissä vaaleissa paljon rahaa käytössä. He ovat ehkä ainoa puolue, joka käyttää varsin populistisesti väestöryhmiä jakavaa ja ihmisiä toisiaan vastaan asettavaa viestiä. Me emme halua puhutella ihmisten ennakkoluuloja vaan avartaa heidän maailmaansa ja nostaa heitä. Se on vaikeampi tie.”
Pitäisikö vihreillä olla isompi vaalibudjetti?
”Tällä vaalivoitolla saadaan vahvistettua myös puolueen taloutta, koska puoluetuki tulee eduskuntapaikkojen perusteella. Jatkossa kohdennamme budjetista huomattavasti suuremman osan kuin tähän mennessä ihmisten mobilisointiin ja liikkeeseen eikä kiinteisiin rakenteisiin.”
Minkälainen hallituspohjan pitäisi olla, että vihreät voisi realistisesti olla siinä mukana?
”On ennenaikaista puhua kokoonpanoista. Mitä enemmän mukana on porvaripuolueita, jotka ovat valmiita leikkaamaan kehitysyhteistyöstä ja heikoimmassa asemassa olevilta sekä kyseenalaistavat ympäristönsuojelun ja talouden uudistamisen merkityksen, sitä vaikeammaksi käy ajatus siitä, että me voitaisiin edes neuvotella sellaisesta hallituksesta.”
Mitkä ovat vihreiden kynnyskysymykset?
”Keskeiset tavoitteemme vaaleissa olivat, että koulutuksesta ja heikoimpien perusturvasta ei leikata, kehitysyhteistyön määrärahataso turvataan, perustuloa edistetään, ympäristönsuojelun tasoa ei heikennetä vaan panostetaan energiaremonttiin, toteutetaan soidensuojeluohjelma alkuperäisessä laajuudessaan ja että Suomi on ilmastonsuojelun edelläkävijä.
Kynnyskysymykset eivät ehkä ole luonteeltaan absoluuttisia, mutta on selvää, että jotkut asiat ovat absoluuttisia, kuten se, että lisäydinvoimaa ei voida hyväksyä.”
Onko ympäristöministerin salkku saatava vihreille, jos puolue menee hallitukseen?
”Salkkukeskustelu on ennenaikaista ja vähän turhaa. Mutta on kai päivänselvää, että emme voi päästää ympäristöministeriön johtoon puolueita, jotka eivät arvosta ympäristönsuojelua. Kyllä se käytännössä on asia, mitä tavoittelemme ja mistä pidämme kiinni. Mutta ei ehtoja lyödä pöytään ennen kuin niistä kysytään.”
Miten vaalitulos kokonaisuutena muuttaa Suomea?
”Tulos on ristiriitainen. Puolueet, jotka ovat puhuneet arvoista, pärjäsivät hyvin. Sitten on puolueita, joiden viesti jää hämäräksi. Sosiaalidemokratian kriisi huolestuttaa minua. Haluaisin elää maassa, jossa olisi vahvaa hyvinvointivaltiota puolustava ja uudistava maltillinen työväenliike. Vihreät voi ottaa sitä tilaa, mutta emme voi tehdä sitä yksin. Huolestuttaa, jos perinteiset työväenliikkeen kannattajat menevät perussuomalaisten taakse.”
Mitä keskustan voitto merkitsee vihreille tärkeille kysymyksille?
”Perusturvassa, yrittäjien aseman edistämisessä ja uusiutuvien käyttöönotossa keskusta on meitä lähellä. Yhtä lailla siellä on kentällä epäluuloa luonnonsuojelua ja kestävää kehitystä kohtaan. Ulkopolitiikassa keskusta on maltillinen. Osa maltillisuudesta on vanhakantaisuutta, joka ei sovellu 2000-luvun eurooppalaisiin arvoihin ja EU:hun kuuluvaan Suomeen. Emme tiedä, minkä keskustan saamme, mutta Juha Sipilän kanssa voimme varmasti keskustella ja toimia.”
Miten realistisena pidät perustulon etenemistä? ”Jos olemme hallituksen muodostamiskeskusteluissa keskustan kanssa, uskon, että perustulokokeilu on realistinen. Jos emme ole mukana, en usko, että keskusta pystyy ajamaan perustuloa läpi.”
Erityisesti keskustan ja perussuomalaisten osalta Helsingin vaalitulos on aivan erilainen kuin muun Suomen. Onko Suomi jakautumassa?
”Ihmisillä on nykyaikana taipumusta ajautua kupliin, ja arvot syventyvät omassa yhteisössä. Tämä on haaste meille. Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjassa pystyimme osoittamaan, että hyvin suuri osa suomalaisista jakaa pehmeät, humaanit arvot. Meidän pitää pystyä kurottumaan oman mukavuusalueemme ulkopuolelle. On ymmärrettävä kaikkien ihmisten Suomea.”
Lähdetkö puheenjohtajaehdokkaaksi kesän puoluekokouksessa?
”Vaalitulos näyttää niin hyvältä, että epäilen, ettei ole muita mahdollisuuksia kuin lähteä ehdolle. Luulen, että on kuitenkin parempi katsoa, olemmeko hallituksessa vai oppositiossa, ennen kuin muodostan lopullisen mielipiteeni.”
Uskotko, että kukaan lähtee tosissaan haastamaan sinua tämän vaalituloksen jälkeen?
”Ei ole minun asiani miettiä sitä. Mielestäni palaute on ollut hyvää. Minulla on olo, että minusta on tullut parempi tässä hommassa. Vihreillä on vähän sellainen taipumus, että kun johtajat oppivat hommansa, niin heidät heitetään pihalle. Ehkä se, että on jatkuvuutta, on ihan hyvä asia. Meillä on tällä hetkellä todella hyvä yhteishenki. On kivaa olla tämän puolueen puheenjohtaja.”
Tweet