Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
30.5.2014 13.31
Tarua. Rokotteissa on erilaisia apuaineita, joita tarvitaan rokotteen sopivan koostumuksen ja tehon aikaansaamiseksi. Vain osassa rokotteista on säilöntä- ja tehosteaineita. Jotkin aineet ovat rokotteessa vain tuotantovaiheen jääminä. Määrät ovat hyvin pieniä, ihminen saa ympäristöstään paljon isompia annoksia.
Esimerkiksi formaldehydia rokotteessaan on useimmiten vain tuotantoprosessin jääminä. Yleensä tällä määrällä ei ole mitään merkitystä, vaikka rokotettaisiin formaldehydiallergikkoja.
Vanhan sanonnan mukaan annos tekee myrkyn. Moni turvallinen aine on tarpeeksi isona annoksena tappavaa, ja toisaalta pieni määrä ei haittaa.
Suomen rokotusohjelmassa ei enää ole elohopeajohdannaisiin kuuluvaa tiomersaalia sisältäviä rokotteita. Tiomersaalin elohopea oli eri muodossa kuin elimistöön kertyvämpi, ravinnosta saatava elohopea. Rokotteesta saatu määrä oli vähäinen verrattuna kala-ateriasta saatavaan.
Internetissä rokotteiden alumiinia syytetään kaikenlaisista taudeista. Väitteille ei kuitenkaan ole tutkimuksellista pohjaa. Alumiini on erittäin yleinen alkuaine – maankuoren kolmanneksi yleisin – ja ihmiset saavat sitä elimistöönsä jatkuvasti ympäristöstä. Rokotteista saatu määrä on vähäpätöinen ja yksittäinen verrattuna päivittäiseen normaaliin alumiinialtistukseen. Lisäksi alumiiniyhdisteitä on käytetty rokotteissa 1920-luvulta lähtien. Jos vakavia haittavaikutuksia olisi, niiden luulisi tulleen esiin.
Tweet