Räiskäleitä ja sienimuhennosta
12.9.2008 11.06
Saara Törmä
Simppeli muhennos on sieniruokien parhaimmistoa. Huippuhyvät ja rapeareunaiset letut syntyvät ilman munaa. Kaurakerma sopii sienten seuraan kuin nakutettu.
Räiskäleet
- 5 dl kauramaitoa tai vettä
- 3 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl soijajauhoja
- 50 g margariinia tai voita sulatettuna
- 1 tl sokeria
- 1/2 tl suolaa
- Paistamiseen margariinia tai voita
Sienimuhennos
- 200 g metsäsieniä perattuna: esimerkiksi tatteja, kantarelleja, vaaleaorakkaita
- 1 rkl margariinia tai voita paistamiseen
- 200 g sipulia silputtuna
- 1 valkosipulinkynsi silputtuna
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 2 dl kaura-kasvisruokakermaa
- 2 rkl soijakastiketta
- muutama kierros mustapippuria myllystä
- (suolaa)
- Tee ensin räiskäletaikina. Sekoita kaikki aineet keskenään ja jätä taikina turpoamaan sienimuhennoksen teon ajaksi.
- Silppua sienet ja paista niitä kuivalla pannulla, kunnes neste irtoaa. Jatka paistamista ja anna nesteen haihtua.
- Lisää pannulle rasva ja sipulisilppu. Paista, kunnes sipulit ovat pehmeitä.
- Lisää pannulle valkosipuli ja vehnäjauhot. Kääntele hetki.
- Kaada joukkoon kaurakerma ja soijakastike. Anna seoksen poreilla muutaman minuutin ajan. Lisää pippuria ja tarvittaessa suolaa. Jätä muhennos kannen alle hautumaan.
- Paista taikinasta haluamasi kokoisia räiskäleitä kuumalla pannulla, melko runsaassa rasvassa. Taikina on paksuhkoa, joten levitä sitä lastalla.
- Nauti kuumat räiskäleet sienimuhennoksen kanssa.