Omenainen kaalipata
1.9.2008 14.33
Saara Törmä
Omenat ja puolukat kypsyvät parhaillaan. Tee marjastuskavereillesi hapanimelää kaalipataa, joka valmistuu uunissa lähes itsekseen. Tarjoa pataa myös naapurille, etenkin jos olet hakenut omenat hänen pihapuustaan.
4–6 annosta
- 1 kg kaalia suikaloituna
- 1/2 dl öljyä
- 5 kotimaista omenaa kuutioituna (300 g)
- 2 sipulia suikaloituna (200 g)
- 1/2 dl soijakastiketta
- 1/2 dl siirappia
- 1/2 dl vettä
- 1/2 dl sitruunamehua
- 2 tl luomukasvisliemijauhetta tai 1 kuutio
- 10 kokonaista neilikkaa
- 1/4 tl mustapippuria rouhittuna
- suolaa
Lisäksi
- noin 1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna
- puolukoita survottuna
- tofukermaviiliä tai ranskankermaa
- Mittaa kaikki aineet uunipataan tai -vuokaan. Jos pata on pienehkö, voit kuullottaa kaalisuikaleita ensin liedellä öljyssä, jotta kaali menee kasaan.
- Peitä pata kannella ja nosta pata kylmään uuniin. Säädä uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Kypsennä kaalipataa uunissa vähintään 2 tuntia. Jos olet paikalla, kääntele seosta muutaman kerran kypsennyksen aikana.
- Käännä lopuksi uunin lämpö pois päältä. Anna kaalipadan hautua jälkilämmössä vielä puolen tunnin ajan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Kaalipadan hautuessa paahda pähkinärouhetta kuivalla paistinpannulla, kunnes pähkinät saavat hiukan väriä ja tuoksuvat.
- Nauti kaalipataa pähkinöiden, survottujen puolukoiden ja tofukermaviilin tai ranskankerman kanssa. Jos haluat päästä saksalaisvaikutteiseen tunnelmaan, nauti kaalipadan seurana lisäksi soijanakkeja ja olutta.