Naurisrösti
4.7.2008 8.30
Saara Törmä
Nauris on oivallista myös voissa paistettuna, salaatin kera. Tirisevän röstin kääntäminen vaatii rohkeutta ja ketteryyttä, mutta yrittänyttä ei laiteta.
2 lounasannosta
- 500 g (1 nippu) naurista
- 1 sipuli
- 1/2 dl luomuvehnäjauhoja
- 1 rkl luomuperunajauhoja
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 dl margariinia tai voita sulatettuna
- (1 dl voimakasta juustoa raasteena)
- öljyä paistamiseen
- Kuori nauriit ja sipuli ja leikkaa ne ohuiksi lastuksi.
- Nosta vihannekset kulhoon. Lisää jauhot ja mausteet. Kääntele tasaiseksi.
- Lisää lopuksi sula margariini tai voi. Kääntele. Lisää halutessasi myös juustoraaste.
- Kuumenna loraus öljyä pannulla. Kumoa naurislastut pannulle ja painele tasaiseksi. Nosta päälle lautanen painoksi ja peitä pannu kannella. Kypsennä röstiä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.
- Ota painona oleva lautanen pois ja käännä rösti suuremman lautasen avulla – paina lautanen pannua vasten ja kiepauta rösti lautaselle. Liu’uta rösti takasin pannulle.
- Paista röstiä taas kannen alla vielä viitisen minuuttia. Lisää lämpöä ja paista ilman kantta vielä hetki, jotta ylimääräinen neste haihtuu, pinta rapeutuu ja rösti saa kauniin värin.
- Anna röstin jäähtyä, kiinteytyä ja asettua. Koristele silputuilla kesäyrteillä. Nauti haaleana salaatin ja kirpeän kastikkeen kanssa.