Mustaherukkakastiketta ja porkkanoita
15.8.2008 15.33
Saara Törmä
Tee viinimarjasadon kunniaksi hulppeaa mustaherukkakastiketta. Kirpeä soosi sopii makeiden porkkanoiden seuraksi. Annoksen täydentää paistettu tofu tai juusto, omantunnon mukaan.
4 annosta
Mustaherukkakastike
- 3 dl mustaherukoita
- 1 dl vettä
- 100 g margariinia tai voita
- 1 1/2 rkl sokeria
- 1 1/2 rkl soijakastiketta
- suolaa
- mustapippuria
- Keitä mustaherukoita vedessä noin 5 minuuttia.
- Kaada herukkaliemi siivilän läpi kulhoon. Painele herukoita kauhan avulla, kunnes siivilässä on jäljellä enää kuivahkoa massaa.
- Kuumenna liemi uudelleen liedellä. Nosta kattila sivuun ja vatkaa joukkoon voi pienissä erissä. Lisää sokeri ja soijakastike, suolaa sekä muutama kierros mustapippuria myllystä.
- Jos kastike juoksettuu, anna sen jäähtyä hetki ja vatkaa uudelleen tasaiseksi.
Porkkanat omantunnon mukaan
- noin 800 g uusia porkkanoita
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- 1/2 rkl soijakastiketta
- 1/2 tl hunajaa
- 2 rkl margariinia tai voita
- suolaa ja mustapippuria
- noin 200 g kiinteää, marinoitua tofua tai halloumijuustoa
- Kuori porkkanat.
- Höyrytä tai keitä porkkanat vähässä vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Tarkista kypsyys haarukalla.
- Porkkanoiden kypsyessä paahda auringonkukansiemenet kuivalla pannulla. Lisää lopuksi soijakastike ja hunaja. Kääntele nopeasti, jotta neste haihtuu ja hunaja sekoittuu. Kumoa siemenet kuppiin odottamaan.
- Kuumenna puolet margariinista tai voista pannulla ja nosta joukkoon valutetut porkkanat. Paista porkkanoiden pintaan ruskea väri. Mausta suolalla ja pippurilla ja kumoa sivuun odottamaan, pidä lämpiminä.
- Viipaloi tofu tai halloumijuusto. Kuumenna loppu margariini tai voi pannulla ja paista viipaleet molemmin puolin. Tofu kannattaa paistaa reilusti rapeaksi.
- Kasaa kaikki aineet lautasille ja nauti mustaherukkakastikkeen kanssa.