Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
18.3.2016 8.46
Sivurooliin jätetty possu kannattaa korvata kasviksilla.
Ylikypsä porsaanliha on yksi niistä harvoista asioista, joita olen jäänyt kaipaamaan ryhdyttyäni kasvissyöjäksi. Pulled pork eli nyhtöpossu oli yksi suosikeistani, mutta onnekseni söin sitä lähinnä sämpylän välissä barbeque-kastikkeeseen hukutettuna. Tässä muodossa possun osuus jäi niin yhdentekeväksi, että se on helppo korvata.
Sopivan säikeisen ja mössömäisen koostumuksen – ilman possurasvaa! – saa helposti porkkanaraasteesta. Lopputuloksen kannalta olennaisin vaihe on kuitenkin kastikkeen valmistus.
Barbeque-kastikkeessa on kyse voimakkaiden makujen, happaman, makean ja suolaisen, tasapainosta, minkä lisäksi tulisuus, savuisuus ja muut aromit sekä kastikkeen paksuus pitää säätää kohdilleen. Valmistaminen on oma prosessinsa, johon tarvitaan sekä aikaa että olutta. Omaan makuun istuvan kastikkeen valmistaminen vaatii nimittäin jatkuvaa maistelua ja jokaisessa välissä on hyvä puhdistaa kieli ja kitalaki raikkaalla oluella.
Langan resepti on kelpo pohja, mutta lopullinen säätäminen kannattaa tehdä oman maun mukaan. Porkkana tuo lopputulokseen jonkin verran makeutta, joten pelkästä kastikkeesta ei kannata tehdä turhan makeaa. Lihan kanssa toimii ohuempikin kastike, mutta kostea porkkanaraaste päästää helposti kastikkeen lävitseen, minkä vuoksi viimeinen vaihe on kastikkeen suurustaminen.
Makea ja mausteinen street food kuten pulled porkkana on kuin luotu oluelle, jossa on runsaasti humalaa ja mallasta. Kokeile esimerkiksi Saimaan panimon Brewer's Special American Red Alea (ruokakaupat, noin 2 €) tai Muflonin CCCCC-ipaa (Alko, 4,79 €).
Tweet