Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mihin suuntaan vasemmisto kallistuu?

16.8.2011

Jukka Vahti

Iso mies tuli, moni muu meni.

Näin kävi, kun ex-pääministeri ja entinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd) ilmoittautui ehdolle demarien presidenttiehdokkaaksi.

Lipposen ilmoittautumisen jälkeen presidenttikilvasta ovat ehtineet luopua muun muassa keskustan ehdokkaiksi toivomat Jorma Ollila ja Seppo Kääriäinen, demarien Eero Heinäluoma ja Liisa Jaakonsaari. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemen kielteinen kanta ehdokkuuteen ei ole muuttunut, eikä ilmeisesti muutukaan.

Paavo Lipponen näyttää todennäköisellä ehdokkuudellaan latistaneen sekä oman puolueensa että muiden puolueiden mahdollisten kilpailijoiden pelihuumorin.

Julkisissa arvioissa Lipposen ilmoittautuminen presidenttipeliin on yleisesti tulkittu niin, että kisasta tulee kahden vanhemman valtiomiehen, Lipposen ja kokoomuksen Sauli Niinistön välinen titaanien taistelu.

Vaaleihin on kuitenkin vielä kuukausitolkulla aikaa, ja tilanne ehtii kääntyä moneen kertaan. Lipposen ratkaisu heijastuu nimittäin myös vihreiden ja vasemmistoliiton vaalinäkymiin.

Vuosien 2000 ja 2006 presidentinvaaleissa vasemmistoliitto ei nimennyt omaa ehdokastaan, vaan tuki demariehdokasta, istuvaa presidenttiä Tarja Halosta.

Oikeistodemariksi leimatun Lipposen tukeminen on kuitenkin monelle vasemmistoliittolaiselle paljon kovempi pala kuin Halosen tukeminen on ollut. Osa vasemmistoliittolaisista äänestäisi tiettävästi toisella kierroksella mieluummin jopa kokoomuslaista Niinistöä.

Vasemmistoliitto päättää oman ehdokkaansa asettamisesta syyskuussa. Puolueella on viimeksi ollut oma ehdokas presidentinvaaleissa vuonna 1994. Tällä viikolla vasemmistoliitossa on myös jälleen virinnyt keskustelu siitä, pitäisikö puolueen ryhmittäytyä vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston taakse.

Haaviston puolesta on puhunut erityisesti Rakennusliiton varapuheenjohtaja, vasemmistoliiton jäsen Kyösti Suokas, joka kuuluu myös Haavistoa tukevaan kansalaisvaltuuskuntaan.

"Haavistoa tukemalla vältettäisiin farssi, joka syntyy, jos omaksi ehdokkaaksi istutetaan väkisin joku vaan, jota ei edes noteerata vaalikampanjan aikana, ja tämä joku saa kaksi prosenttia äänistä", Suokas sanoi maanantaina Kansan Uutisten verkkolehdelle.

Paavo Lipposen ehdokkuus toi eloa kyttäysvaiheeseen jumittuneeseen presidentinvaalikamppailuun. Vasemmistoliiton tuki Haavistolle sähköistäisi kamppailua entisestään.





Viite