Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Greenpeace
Joki vai viemäri? Xiao Xi -joen rannalla sijaitsevassa Ximein kylässä joudutaan pitämään ikkunat kiinni, koska joki haisee niin pahalle. Ylempänä joen varella sijaitsevan Guraon alueen tekstiilitehtaat laskevat Greenpeacen mukaan jokeen jätevesiä.
25.5.2011 12.12
Kehittyvissä maissa voidaan vielä välttää teollisuusmaissa tehdyt virheet. Näin arvioidaan Greenpeacen tuoreessa raportissa, jossa on arvioitu saastumisen seurauksia neljällä suurella joella: Venäjän Nevalla, Kiinan Jangtsella, Thaimaan Chao Phrayalla sekä Filippiinien Marilaolla.
Järjestö muistuttaa, että pitkään kestänyt kemikaalisaastuminen
on aiheuttanut vakavia ongelmia muun muassa Yhdysvalloissa Hudson-joella ja
Alankomaissa Reinin suistoalueella. Kehittyvissä talouksissa teollistumisen historia on kuitenkin lyhyempi.
”Hallitukset ja elinkeinoelämä Aasiassa ja muualla kehittyvissä maissa voivat vielä välttää kehittyneiden maiden tekemät virheet sitoutumalla myrkyttömään tulevaisuuteen”, sanoo ympäristömyrkkykampanjaa koordinoiva Martin Hojsik järjestön tiedotteessa.
Esimerkiksi Marilao on jo niin saastunut, ettei Filippiinien talous kestä sen puhdistamista. Sen sijaan Greenpeace ehdottaa toimia joen saastuttamisen pysäyttämiseksi.
Kaikki tutkitut joet ovat myös juomaveden lähteitä suurille määrille ihmisiä. Esimerkiksi Nevasta, josta löytyi useita haitallisia joskin aistein huomaamattomia kemikaaleja, saa juomavetensä viisi miljoonaa venäläistä.
”Vesien
saastumisen terveysvaikutusten kustannuksia harvoin otetaan huomioon. Niitä on
vaikea laskea, ja saastuttajia on vaikea löytää. Näin lasku jää veronmaksajille.
Vaarallisten aineiden käytöstä ja niiden pääsystä veteen on päästävä eroon”, Hojsik sanoo.
Monet joet kulkevat usean maan halki ja niiden varsilla on kymmeniä tai satoja toimijoita, jolloin saastuttajan löytäminen on vaikeaa tai mahdotonta.
terveys  saasteet  joet 
Tweet