Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
TVO/Hannu Huovila
Lajinsa viimeinen? Järjestöt vaativat, ettei Suomeen rakenneta uusia ydinvoimaloita nyt rakenteilla olevan OL3:n jälkeen.
26.4.2011 15.28
Tänään tiistaina tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Ympäristö- ja rauhanjärjestöt järjestävät Helsingin Rautatieasemalla kello 17.00 mielenosoituksen, jossa muistutetaan ydinvoiman riskeistä.
”Fukushiman ydinvoimaonnettomuus on jälleen esimerkki siitä, miten mahdoton muuttuu mahdolliseksi”, sanoo Greenpeacen Jehki Härkönen tapahtuman kutsussa.
Suomen luonnonsuojeluliiton Jouni Nissinen muistuttaa, että ydinvoimassa on riskejä koko elinkaaren ajan uraanikaivoksista alkaen.
”Ydinvoimalat synnyttävät myös maailman vaarallisinta jätettä, joka vaatii jäähdyttämistä vuosien ajan. Koska ydinjätettä ei vieläkään osata loppusijoittaa turvallisesti missään päin maailmaa, on eettisesti täysin kestämätöntä rakentaa laitoksia, jotka tuottaisivat sitä yhä lisää”, Nissinen sanoo.
Greenpeacen ja SLL lisäksi tapahtumaan osallistuvat Luonto-Liitto, Maan ystävät, Naiset rauhan puolesta ja Rauhanliitto. Järjestöt vaativat, ettei Suomeen rakenneta uusia ydinvoimaloita.
”Tämä vaatii uudelta maan johdolta voimakkaasti edeltäjäänsä aktiivisempaa energiatehokkuuden edistämistä ja uusiutuvien energiamuotojen pientuotannon sallimista”, sanoo Maan ystävien Olli-Pekka Haavisto.
Olkiluodon rakenteilla olevaa kolmatta reaktoria vastustava Olkiluotoblockade-ryhmä ilmoitti tänään, että se aikoo elokuussa sulkea päivän ajaksi Olkiluodon voimala-alueelle johtavat tiet.
”Suomi on Venäjän lisäksi niitä harvoja maita, joissa ydinvoimasuunnitelmia ei ole laitettu uusiksi Fukushiman onnettomuuden jälkeen”, ryhmän tiedotteessa todetaan.
ydinvoima 
Tweet