Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
7.4.2011 15.10
Raskaan porvarihallituskauden jälkeen vihreiden pitää kääntää katseensa vasemmalle. Tätä mieltä on moni vihreiden keskeisimpien kannatusalueiden piirijärjestöjen johtohahmoista.
Vihreä Lanka kysyi seitsemästä vaalipiiristä, joista vihreillä on istuvia kansanedustajia, keiden kanssa puolueen pitäisi kaveerata, jos se on mukana kevään hallitusneuvottelujen loppusuoralla.
Yhdestä asiasta oltiin yhtä mieltä: suvaitsevaisuuden nimissä perussuomalaisille pitää sanoa ei. Muutaman haastatellun mukaan vihreät ei mahdu samaan hallitukseen myöskään sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustavien kristillisdemokraattien kanssa.
Suurin osa haastatelluista vihreistä vaikuttajista on sitä mieltä, että porvarihallituksessa istuminen on ollut vihreille poliittisesti liian raskasta. Useimmat katsovat myös, että jos kokoomus nousee vaaleissa suurimmaksi puolueeksi, sitä tasapainottamaan tarvitaan vasemmistovaihtoehto, jonka osa vihreätkin voisi olla.
Yksittäisistä puolueista halutuin yhteistyökumppani on vasemmistoliitto, koska se vastustaa ydinvoimaa ja kannattaa vihreiden ajamaa perustuloa. Puheenjohtajat uskovat, että kaksi pientä voisi pitää enemmän meteliä isoja puolueita vastaan esimerkiksi perusturvan parantamisessa.
Alkuvuoden kannatuslukujen valossa todennäköisesti ainoa mahdollisuus vihreiden ja vasemmistoliiton hallitusyhteistyön toteutumiseen olisi, jos maahan perustettaisiin niin sanottu kansanrintamahallitus vihreillä vahvistettuna.
Näin arvioi Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan maaliskuussa. Tällöin hallituksessa olisivat keskusta, sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja vakituinen hallituspuolue rkp.
Kansanrintama ei erityisesti innosta vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Ville Niinistöä, joka kallistuu enemmän sinipunan, eli kokoomuksen ja sdp:n ympärille rakennetun hallituksen suuntaan.
”Kolmen suuren puolueen puheenjohtajista Jyrki Katainen (kok) on eniten uskonut vihreään verouudistukseen ja ympäristöohjaukseen. On myös vaikea kuvitella, että esimerkiksi kukaan keskustalainen olisi yhtä edistyksellinen asuntoministeri kuin Jan Vapaavuori (kok).”
Aiemmin esimerkiksi vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen on kehunut kokoomuksen verolinjauksia isoista puolueista parhaimmiksi ympäristön kannalta.
Niinistö muistuttaa, että vihreiden on perinteisesti ollut helpompi tehdä yhteistyötä uudistusmielisten kokoomuslaisten ja uusvasemmiston kanssa kuin keskustan ja demareiden konservatiivisiipien kanssa.
Suurin osa piirijärjestöjohtajista taas on sitä mieltä, että vihreiden pitäisi tehdä selvempää pesäeroa ydinvoimamyönteiseen kokoomukseen.
Vihervasemmistolainen yhteistyö voi Niinistön mielestä syntyä vain, jos vanhakantainen ay-siipi väistyy vasemmistoliitosta.
”Symppaan sellaista vasemmistolaisuutta, joka ei määrittele luokan kautta identiteettiä ja joka yrittää rakentaa vapauttavaa sosiaaliturvaa”, Niinistö sanoo.
Paavo Arhinmäen punavihreät linjaukset ovat tuoneet vasemmistoliiton aiempaa lähemmäs vihreitä. Puolueiden yhteisen hallitustaipaleen tiellä saattaakin olla se, että puolueet syövät toisiltaan ääniä.
“Jos olemme molemmat oppositiossa, on jännä nähdä, onko sitä yhteistyötä meidän välillä. Tämänhetkinen keskinäinen nokittelu taitaa johtua hallituskaudestamme”, arvioi Etelä-Savon vihreiden puheenjohtaja Marja Pulkkinen.
Varsinais-Suomen vihreiden puheenjohtaja Aapo Rantanen on huomannut, että vaalipiirissä myös sdp on aloittanut tunnustelut vihreiden suuntaan.
”Täällä kolmikymppiset ovat vallanneet lähes kaikki puolueet, ja demarit ovat huomanneet, että heidän kannatuksensa on hiipumassa tässä yhteiskunnassa.”
vihreät  eduskuntavaalit  hallitusneuvottelut 
Tweet