Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
7.12.2007 0.00
Samaan aikaan kun maailman ympäristöministerit hikoilevat Balilla, Jorma Ollila arvioi, että markkinatalous voi hoitaa ilmastonmuutoksen pois päiväjärjestyksestä.
Shellin ja Nokian hallitusten puheenjohtajana toimiva Ollila puhui maanantaina Helsingissä Sitran 40-vuotisseminaarissa. Hän uskoi, että öljyn kallistuminen saa auto- ja energiayhtiöt kehittämään nopeasti uusia puhtaita ja energiatehokkaita teknologioita. Ollila perusteli optimismiaan sillä, että yhtiöt eivät satsanneet uuteen teknologiaan 1980- ja 1990-luvuilla, koska öljy oli käsittämättömän halpaa. Nyt öljyn hinta on nelinkertaistunut. Ollila arvioi, että suunnanmuutos on vielä mahdollinen, kunhan uudet teknologiat saavat tuekseen järkeviä valtioiden toimenpiteitä.
Näinhän se Nokian ihmekin tehtiin. Nokian menestys on yhdistelmä teknologiaa ja tukitoimia. Nokia on saanut Suomelta täsmäkoulutusta ja miljoonittain tutkimusrahaa, Suomi Nokialta työpaikkoja ja vaurautta. Mutta liian usein unohtuu, että kaikki Nokian vuoksi tehdyt valtion toimet eivät ole olleet järkeviä. Esimerkiksi tietoliikenneinsinöörejä on koulutettu 2000-luvulla liikaa, Nokian toiveesta. 1990-luvulla Nokia oli vaatimassa satsauksia umts-teknologiaan. Suomalaiset menettivät Saksan umts-huutokaupoissa kolme miljardia euroa, joita saksalaiset ovat käyttäneet muun muassa uusituvan energiatuotannon kehittämiseen. Myös digi-tv:n epäonniset aikataulupäätökset selittyvät pitkälti Nokian silloisilla toiveilla.
Kun Ollila nyt puhuu ilmastonmuutoksen hillitsemisestä Shellin äänellä, kannattaa siis olla tarkkana kuin porkkana.
Perinteiset energiayhtiöt eivät edes ole Nokian tapaan teknologiayrityksiä. Niiden bisnes perustuu energian tuotannon ja jakelun kontrolloimiseen. Jos uusiutuvan energian tuet annetaan niille, siinä on helposti pukki kaalimaan vartijana. Ennätysvoittoja takoneiden Shellin ja Fortumin pitäisikin nyt ensisijaisesti vaatia järkeviä toimia itseltään.
Tweet