Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Puutulleista valittaminen taktikointia”

30.11.2007 0.00

Jukka Vahti

Metsäyhtiöiden UPM:n, Stora Enson ja M-Realin ei tarvitse heittää pyyhettä kehään, vaikka pääministeri Matti Vanhasen vierailu Moskovaan ei tuonutkaan ratkaisua Suomen ja Venäjän puutullikiistaan. Puuta riittää Suomessakin, jos metsäjätit käyttäisivät sitä nykyistä paremmin.

Yhtiöiden pitää monipuolistaa toimintaansa paperintuotannosta korkeamman jalostusasteen tuotteisiin, esimerkiksi pakkausmateriaaleihin, puurakentamiseen ja bioenergiaan.

Näin arvioi tutkija Jakob Donner-Amnell Metsäalan tulevaisuusfoorumista Joensuun yliopistosta. Hän on selvittänyt metsäalan asiantuntijoiden käsityksiä tulevaisuudesta.


Metsäteollisuuden huoli puutulleista on Donner-Amnellin mielestä hyvä esimerkki julkisuudenhallinasta ja oman edun ajamisesta.

”Keskustelussa annetaan ymmärtää, että merkittävä osa tuotannosta pitää lopettaa puutullien takia. Se on erittäin yliampuvaa, ja siinä on taktikoinnin makua.”

Metsäyhtiön kannattaa esittää tilanteensa synkempänä kuin se on, jotta sillä on perusteita vaatia esimerkiksi energiaverotuksen keventämistä valtiolta tai matalampia myyntihintoja metsänomistajilta.

Isoista yrityksistä Stora Enson tuotanto on eniten pyörinyt tuontipuun varassa. Tällä viikolla yritys ilmoitti lopettavansa puun ostamisen Venäjältä ja Baltian maista. UPM puolestaan ryhtyy ostamaan puuta Ruotsista.

”On suuri harha, että puumäärä olisi ratkaiseva metsäsektorin pärjäämisen kannalta. 10 miljoonaa lisäkuutiota kotimaista puuta ei ratkaise ongelmia, jos lopputuote on edelleen halpaa. Eivätkä metsänomistajat ole välttämättä halukkaita myymään tavoiteltuja määriä”, Donner-Amnell sanoo.


Näillä näkymin suomalaiset metsäyhtiöt aikovat jatkaa paperin ja sellun valmistamista ulkomaille perustettavissa tehtaissa. Suurin osa Donner Amnellin selvitykseen osallistuneista asiantuntijoista on kuitenkin sitä mieltä, ettei paperintuotannon laajentamisen varaan kannata laskea.

”Metsäteollisuuden puheista huomaa rivien välistä, että kasvua haetaan maailmalta”, Donner-Amnell sanoo.

Paperitehtaiden lopettamispäätökset saivat hallituksen perustamaan työryhmän, joka pohtii metsäteollisuuden mahdollisuuksia ja jolta odotetaan myös ehdotuksia puun saannin parantamiseksi. Ryhmää johtaa Sitran yliasiamies Esko Aho.

Tekeillä on myös kansallinen metsäohjelma 2015, joka on tarkoitus saada hallitukseen tammi–helmikuussa. Donner-Amnell uskoo, että paperitehtaiden lopettamiset vaikuttavat ohjelmaan niin, että metsänkäytön monipuolistaminen tuodaan aiempaa painokkaammin esille. Selvitysten pitää olla valmiit maaliskuussa, kun hallitus neuvottelee budjettikehyksistä.


Lisää aiheesta:



Viite