Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Winwind
Siniset haalarit, vihreä bisnes. Asentaja Antti Tirinen työn touhussa WinWindin Raasakan tehtaalla Iissä.
16.11.2007 0.00
Ympäristötekniikka tarjoaa tulevaisuudessa runsaasti töitä hitsaajille ja insinööreille. Sinikaulusduunarit ovat muuttumassa viherkaulustyöntekijöiksi ainakin ympäristötekniikkaan erikoistuneiden yritysten kasvuvauhdin perusteella.
Alan pienten ja keskisuurten yritysten liikevaihto kasvoi viime vuonna Suomessa 18 prosenttia. Ympäristöliiketoiminnan maailmanmarkkinoiden odotetaan kasvavan kymmenen prosentin vuosivauhtia.
Yksittäisillä yrityksillä on esitellä vielä hurjempia lukuja. Esimerkiksi oululainen tuulivoimayhtiö WinWind ilmoittaa kasvuvauhdikseen lähes sata prosenttia vuodessa.
Yritys aloitti vuonna 2000 yhden työntekijän voimin. Nyt työntekijöitä on 120, ja kasvun odotetaan jatkuvan. Suuri osa yrityksen työntekijöistä on insinöörejä ja asentajia. Yhtiö siirtyi vuoden alussa intialaisen sijoitusyhtiön omistukseen.
Yhdysvalloissa viherkaulustyö on syksyn puhutuimpia ilmiöitä. Energiatehokkuuden parantaminen tarjoaa loputtomasti töitä, ja alalle on perustettu lukuisia uusia ammattikoulutusohjelmia. Viherkaulustöistä odotetaan helpotusta myös sosiaalisiin ongelmiin, jotka ovat syntyneet, kun perinteiset teollisuuden ”sinikaulustyöt” ovat hävinneet.
Yhdysvaltain aurinkoenergiayhdistys arvioi, että joka neljäs amerikkalainen työskentelee uusiutuvan energian tai energiatehokkuuden parissa 2030.
Työelämän uudet haasteet on jo huomioitu ammatillisen koulutuksen suunnittelussa Suomessakin. Opetushallitus käy parhaillaan työelämän edustajien kanssa läpi ammatillisten perustutkintojen tutkinto- ja opetussuunnitelmia. Uudistustarpeita on löytynyt paljon.
”Ympäristöasiat on läpäisevä teema. Tutkinnon perusteissa otetaan nyt huomioon myös kestävä kehitys”, opetusneuvos Mika Tammilehto opetusministeriöstä kertoo.
Käytännön työssä tämä näkyy esimerkiksi siinä, miten luonnonvarojen käyttö otetaan huomioon eri tehtävissä.
”Monilla teollisuudenaloilla standardit ovat aika kovia, että yritykset ylipäätään pääsevät markkinoille. Useimmiten vaaditaan erilaisia ympäristösertifikaatteja. Niiden osaamisen pitää olla mukana esimerkiksi asentajien ammattitaidossa.”
Uusien opetussuunnitelmien pitäisi olla käytössä 2010.
Vielä viime vuonna ympäristötekniikan alan kasvu ei merkittävästi lisännyt alan työpaikkoja Suomessa. Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tuoreen selvityksen mukaan työpaikkojen määrän kasvu jäi alle viiden prosentin.
Jatkossa tahdin odotetaan parantuvan.
”Jos ympäristöliiketoiminnan liikevaihto kaksinkertaistuu vuoteen 2013 mennessä, se voi hyvinkin tarkoittaa kymmentätuhatta uutta työpaikkaa”, Sitran ympäristöohjelman johtaja Jukka Noponen arvioi.
Tämä on tavoite kansallisessa toimintaohjelmassa ympäristöliiketoiminnan kehittämiseksi. Noponen pitää tavoitetta paitsi mahdollisena, myös välttämättömänä.
”Haasteet ovat niin mittavia, että ympäristöalalla on pakko olla pitempiaikainen kasvu edessä. Vetureina ovat ilmastonmuutos ja raaka-aineiden niukkuus. Materiaali- ja energiatehokkuuteen täytyy satsata valtavasti”, Noponen sanoo.
WinWindin toimitusjohtaja Veli-Matti Jääskeläisen mukaansa alalla olisi hyvät mahdollisuudet luoda uudenlaisia työpaikkoja, mutta tähän ei toistaiseksi ole valtiovallan puolelta tartuttu.
”Suomelta puuttuu määrätietoinen ote ympäristöteknologian yritysten saamiseksi maailmalle.”
Tweet