Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Vihreä Lanka
Bisnesmalli. Jarmo Ovaskainen esitteli pellettibisnestään Vihreässä Langassa keväällä 2007.
9.12.2010 15.04
Pellettibisnes ei lähtenyt 2000-luvulla odotetusti lentoon. Radikaali piristysruiske voi kuitenkin olla jo nurkan takana.
uusiutuvan energian hittituotteeksi suunniteltu pellettilämmitys on yleistynyt hitaasti edullisen öljyn ja puuttuvien kannustimien vuoksi.
Esimerkiksi vielä kolme vuotta sitten Euroopan suurin pellettivalmistaja Vapo visioi Vihreässä Langassa, että suomalaiset polttavat vuonna 2010 miljoona tonnia pellettejä. Todellisuudessa kulutus jää tänä vuonna arviolta 150 000–160 000 tonniin.
”Väärin ennustimme”, myöntää Vapon liiketoimintajohtaja Esa Koivula nyt.
”Aikanaan oletimme, että polttoaineen käyttöä ja energiantuotantomuotoja tullaan ohjaamaan pois öljystä, mutta sitä ei tapahtunut.”
Nyt energiaverouudistuksesta odotetaan pelletille uutta potkua, kun öljylämmittäjien laskut kasvavat.
Vuodenvaihteen tienoilla päätetään myös tuesta, jonka kotitalous tai taloyhtiö saa siirtyessään sähkö- tai öljylämmitteisestä lämmitysmuodosta vähäpäästöiseen lämmittämiseen. Hallitus esitti syksyllä tukevansa uusiin lämmitysmuotoihin siirtymistä 20 prosentilla investointikustannuksista. Ensi vuodeksi budjetissa on varattu tukeen 30 miljoonaa euroa.
Näiden keppien ja porkkanoiden avulla Pellettienergiayhdistyksen toiminnanjohtaja Hannes Tuohiniitty uskoo pellettien kulutuksen nelinkertaistuvan Suomessa viidessä vuodessa.
Professori Lauri Sikanen Itä-Suomen yliopistosta pitää tavoitetta realistisena. Hän kuitenkin muistuttaa, että kannustimet lisäävät kilpailua etenkin maalämpöpumppujen ja pellettien välillä.
”Maalämpöpumpulla ei ole huoltotarvetta, eivätkä polttoaineen hintamuutokset vaikuta siihen. Toisaalta maalämmössä sähkön osuus on hyvin korkea.”
Sikasen mielestä suomalaisen pellettibisneksen suurin ja radikaalein mullistus saattaa kuitenkin olla vasta tulossa. Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan nimittäin parhaillaan esitystä siitä, miten Etelä-Suomen voimaloita tuettaisiin, jotta ne korvaisivat kivihiiltä uusiutuvilla, kotimaisilla energialähteillä.
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä on linjannut, että kivihiiltä korvataan uusiutuvilla seitsemän terawattitunnin edestä. Pelletti on yksi vaihtoehdoista.
”Pelletissä olisi olemassa tuotanto ja logistiikka kivihiilen korvaamiseen. Biohiili ja eri tavoin käsitelty biomassa ovat keinovalikoimassa, mutta ne edellyttävät lisäinvestointeja tutkimukseen ja tuotantoon”, Sikanen sanoo.
pelletit 
Tweet