Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Laura J. Rantanen
Moskovan kevät. Jos vihreät olisi hallitseva puolue Euroopan unionissa ja Grigori Javlinski olisi Venäjän ulkoministeri, kukoistaisivatko EU:n ja Venäjän suhteet?
9.11.2007 0.00
Venäjä ei romuta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailua – sen tekevät länsimaat itse, sanoo Venäjän oppositiopuolueen Jablokon puheenjohtaja Grigori Javlinski. Venäjä on ilmoittanut rajoittavansa Etyjin vaalitarkkailijoiden määrää merkittävästi joulukuisissa parlamenttivaaleissaan ja päättävänsä itse tarkkailijoiden toiminnan ehdot.
Javlinskin mielestä eniten Etyjiä halveksivat kuitenkin länsimaiden johtajat, ei Venäjä.
”Edellisissä parlamenttivaaleissa Etyj raportoi, että vaalit eivät olleet oikeudenmukaiset. Seuraavana päivänä teidän johtajanne kuitenkin soittivat Putinille ja onnittelivat vaalivoitosta. Eikö se ole Etyjin halveksimista?”
EU:n Venäjä-politiikka on Javlinskin mielestä järjetöntä ja täysi farssi. EU on nostanut triviaaleja teknisiä kysymyksiä ylitsepääsemättömiksi ongelmiksi EU:n ja Venäjän välisissä suhteissa.
”Te ette pidä Putinista, joten te puhutte hänen kanssaan vain teknisistä asioista. Venäjällä on valtavasti ongelmia, mutta jos te jäädytätte suhteet Venäjään lihan vuoksi, ettekä esimerkiksi ihmisoikeustilanteen, sodan tai muiden oikeiden ongelmien takia, te teette eurooppalaisesta politiikasta farssin”, Javlinski sanoi viime viikolla Moskovassa.
Liberaalin Jabloko-puolueen kärkimies Grigori Javlinski puhui europarlamentin Vihreät–Euroopan Vapaa allianssi -ryhmän, eli Greens–EFA:n järjestämässä konferenssissa Moskovassa. Tapaamisissa keskusteltiin Venäjän tulevista parlamentti- ja presidentinvaaleista, EU:n ja Venäjän suhteista, ympäristöpolitiikasta ja ydinenergista sekä demokratiasta Venäjällä.
Konferenssiin oli kutsuttu myös Kremlin ja duuman edustajia, mutta heitä ei tapaamisissa näkynyt. Greens–EFA-ryhmän toinen puheenjohtaja Daniel Cohn-Bendit haastoikin Javlinskin leikkiin: ”Jos olisit Venäjän ulkoministeri, mitä tekisit Euroopan ja Venäjän välisille ongelmille?”
Venäjän ulkoministerinä Javlinski ei olisi kiinnostunut kiinalaisen lihan tuonnista Puolan kautta Venäjälle, saati riitelemään kaasuputken paikasta. Hän puhuisi tärkeämmistä asioista.
”Venäjällä on autoritaarinen ja nationalistinen poliittinen järjestelmä. Mikä on Euroopan strategia tällaisen Venäjän suhteen? Millaisen Venäjän haluatte nähdä 25 vuoden kuluttua?” Javlinski tivasi.
Javlinskin mielestä eurooppalaiset eivät ymmärrä venäläisen politiikan toimintatapoja ja rakennetta. Harva tietää, mitä Venäjän duumassa tapahtuu.
”Eurooppalaisilla on täällä paikan päällä erinomaisia, asiantuntevia journalisteja. Mutta kun poliitikot tulevat tänne vierailulle, se on aina katastrofi. He eivät lue omia lehtiään ja saavat lentokoneessa juuri ennen laskeutumista briiffauksen, mihin maahan ollaan menossa. Ei heidän kanssaan voi puhua, koska he eivät ymmärrä, mitä on meneillään.”
Javlinskin mukaan EU:n idänstrategian puuttumisesta kertoo esimerkiksi sen toiminta Ukrainan ja Venäjän välisessä kaasukiistassa vuodenvaihteessa 2005–2006. EU:n olisi pitänyt auttaa Ukrainaa ostamaan markkinahintaista kaasua, eikä vain seurata tapahtumia vierestä ja kauhistella. Samalla neuvottelut olisivat siirtyneet Ukrainan ja EU:n välille.
Uudesta kaasusopimuksesta olisi pitänyt tehdä selkeä ja läpinäkyvä.
”Mitä tapahtui? Sopimus tehtiin kolmelta yöllä, ja siinä sovittiin, että venäläinen kaasu myydään hämärän sveitsiläisen yhtiön kautta Ukrainaan, ja samalla yhtiöstä tuli myös suurin kaasuntoimittaja Eurooppaan. EU-komissio kokoontui aamulla ja sanoi, että hienoa – kaasu kulkee taas, ja voimme jatkaa rauhassa lomia”, Javlinski kritisoi.
Venäläisen oppositiopoliitikon mukaan Euroopassa ei ole poliittista tahtoa sitoutua Venäjän kehitykseen. Ei ole ihme, että Kreml näkee eurooppalaiset pragmaattisina toimijoina, jotka tarvittaessa luopuvat periaatteistaan. Yhteistyötä EU:n ja Venäjän välillä ei kuitenkaan voi välttää.
”Venäjä on eurooppalainen valtio. Venäläiset ansaitsevat ja tarvitsevat demokratiaa aivan kuten muutkin ihmiset. Olosuhteet nyt sattuvat olemaan hieman monimutkaiset.”
Tweet