Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nolla vokaalia

12.10.2007 0.00

Eno

Vokaalitonta puhetta ei kuuntele rkkkn.

Tietämätön kysyy: Kun kirjoitustaito kehittyi, siitä puuttuivat vokaalit ja numeroista nolla, mutta miksi näin onnettomasti kävi? Ja miltä kuulosti vokaaliton puhe?

–Pitkä vokaali

Eno vastaa: Luulen, että vokaalien poisjättämiseen oli hyvä syy: laiskuus. Meidän käyttämämme aakkoset polveutuvat kreikkalaisten kautta foinikialaisista kirjaimista, joiden jälkeläisiä ovat myös arabialainen ja heprealainen kirjaimisto.

Muinainen foinikia – kuten sen myöhemmät sukulaiset arabia ja heprea – ovat konsonanttien ympärille rakentuvia kieliä. Mitä mieltä oli rasittaa itseään vokaalien kirjoittamisella, kun tiettyä konsonanttia seuraa aina sama vokaali? Ylimääräistä vaivaa tekee mieli välttää, etenkin kun kirjoittaa hakkaamalla kirjaimia kiveen.

Kreikkalaiset lainasivat aikanaan foinikialaisten kirjaimet, käänsivät kirjoitussuunnan nykyiseksi ja muokkasivat kielelleen tarpeettomista merkeistä vokaaleja, joita kreikassa taas tarvittiin välttämättä.

Vokaalitonta puhetta saa kuunnella lähinnä kirkonkylän Matkahuollon baarin ulkopuolella, kun Makkos-Oskari on taas heitetty ulos. Ainakin eilen sieltä kuului yhtä stn prkl -mutinaa. Tosiasiassa kaikissa maailman kielissä on vokaaleja, vaikka jotkut, kuten tsekit ja puolalaiset, tuntuvat tulevan toimeen ällistyttävän vähillä. Mainittuja Lähi-idän kieliäkin lukiessa lukija lisää automaattisesti vokaalit paikoilleen, sillä konsonantit äännetään aina niiden kanssa.

Nolla nykyisessä muodossaan keksittiin suunnilleen samaan aikaan 500-luvulla Intiassa ja maya-intiaanien keskuudessa Keski-Amerikassa. Tosin se oli keksitty erinäisiä kertoja jo aiemminkin, ensimmäistä kertaa ilmeisesti noin 300-luvulla eaa. Babyloniassa.

Ilman nollaa oli kuitenkin pärjätty aivan hyvin, koska yleensä numeroita käytettiin yksinkertaisesti esineiden tai asioiden laskemiseen. Esimerkiksi Aristoteles tunsi nollan, mutta piti sitä hyödyttömänä muun muassa siksi, ettei nollaan päädytä koskaan jaettaessa asioita. Tämä nyt todistaa vain sitä, että Aristoteleella ei ilmeisesti ollut sisaruksia. Kun minä olin lapsi, hyvinkin helposti nuorimmalle jäi jaossa nolla karkkia.


Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite