Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
5.10.2007 0.00
Malesialainen ystäväni on lopen uupunut työhönsä keskisuuren it-yrityksen teknologiajohtajana. Hän rakastaa sellaisia aasialaisittain ekstremejä urheilulajeja kuin jäätikkövaellus, vuorikiipeily ja hiihtäminen – sen vuoksi olen häneen tutustunutkin, lentokoneessa matkalla Suomeen. Nyt hänellä olisi varaa näihin kalliisiin harrastuksiin, mutta ei tarpeeksi vapaa-aikaa.
”Kunhan saan tämän lupaamani yrityssaneerauksen loppuun, vaihdan helpompiin hommiin”, ystäväni huokasi, kun näin hänet viimeksi. ”Menen töihin firmaan, joka huoltaa öljynporauslauttoja. Öljyalalla saa hyvää palkkaa ja paljon vapaa-aikaa.”
Suomessa ei ole öljyä, mutta energia on täälläkin ollut laiskan miehen toimiala. Sekä pohjoismaiset sähkömarkkinat että päästöoikeuskauppa ovat tuottaneet monelle yritykselle voittoja ilman, että on pantu tikkua ristiin.
Energiapeli on kovenemassa. Suomi on tähän asti selvinnyt helpolla EU:n uusiutuvan energian velvoitteista, koska paperitehtaat ovat tuottaneet omaa energiaansa puumassasta. Nyt odotetaan, että EU nostaa Suomen uusiutuvan energian käyttövelvoitteen nykyisestä 25 prosentista 35–45 prosenttiin. Siinä joutuu jo nousemaan pankolta makaamasta.
Suomi on ollut energiantuotannon kehitysmaa. Uusituvalla energialla ei ole ollut Suomessa markkinoita, koska sitä ei ole tuettu tarpeksi esimerkiksi syöttötarriffeilla. Siksi suomalaiset pelletit on myyty Ruotsiin ja rannikon ensimmäistä isoa tuulipuistoa pystyttää saksalainen yhtiö.
Tästä lehdestä alkaa Vihreän Langan uusi juttusarja Energiapelin voittajat. Se kertoo yrityksistä ja yrittäjistä, jotka ovat kääntäneet energiapulan voitokseen. Ensimmäisenä esiintyy pellettiyrittäjä Jarmo Ovaskainen. Päättele itse, onko hän ahkera vai laiska.
Tweet