Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Elina Grundström

öljytyöläinen
Öljytyöläinen. Ahmad Kusani korjasi öljypalmun hedelmiä helmikuussa. Hän ansaitsee 150-300 euroa kuussa.Elina Grundström

Öljytyöläinen. Ahmad Kusani korjasi öljypalmun hedelmiä helmikuussa. Hän ansaitsee 150-300 euroa kuussa.

Taistelu palmuöljystä kuumenee

14.6.2010 9.09

Elina Grundström

Mustika Sembuluh on hämmentävä kokemus Indonesian kuppaisen todellisuuden keskellä. Öljypalmut seisovat viivasuorissa riveissä plantaasin 105 kilometriä pitkän keskusraitin varrella. Pääkonttorin viereen on raivattu helikopterikenttä Singaporesta tuleville johtajille.

Oma leipomo tarjoaa tänään mansikkakreemillä täytettyjä vehnäpullia ja upouuden koulun siistiksi suitut lapset esittävät englanninkielisiä lauluja. Plantaasin vierasmaja on hienompi kuin Borneon Keski-Kalimantanin maakunnan paras hotelli.

Koppalakkiset vartijat vetävät kättä lippaan, kun johtajien jeepit ajavat ohi. Vartijat myös selvittelevät 10 000 siirtotyöläisen pikkuriidat. Poliiseja tänne singaporelaisten sijoittajien pienoismaailmaan ei ole tarvinnut kutsua koskaan.

Kaikkialla leijailee tympeänimelä tuoksu, joka on peräisin viljelmän keskellä sijaitsevalta puristamolta. Rahan haju.

Neste Oil panee nyt toivonsa Mustika Sembuluhin kaltaisiin viljelmiin. Yhtiö käynnistää tänä kesänä maailman suurimman palmuöljyä käyttävän biodieseljalostamon Singaporessa. Kun myös Rotterdamin jalostamo valmistuu, Neste Oilista tulee maailman suurin palmuöljyn ostaja. Yhtiö on sitoutunut hankkimaan kaiken palmuöljynsä kestävistä lähteistä ja saanut sen tähän asti suhteellisen turvallisesti yhden ja saman yhtiön IOI:n viljelmiltä Malesiasta. Nyt on kuitenkin pakko lähteä ostoksille Indonesiaan.

Monilla länsimaisilla firmoilla on sama ongelma. Palmuöljyn kulutus kasvaa nopeasti, ja ostajien on pakko siirtyä korruptoituneeseen Indonesiaan, jossa tuhotaan viimeisiä sademetsiä. Viljely laajenee Sumatran vakiintuneilta maatalousalueilta esimerkiksi Borneolle, jossa kehitys on ollut hallitsematonta.

Suomi on kiihtyvän kansainvälisen keskustelun etulinjassa Neste Oilin suurinvestoinnin vuoksi. Indonesian hallitus järjestää tällä viikolla Helsingissä hotelli Kämpissä seminaarin kestävästä palmuöljytuotannosta. Yli 20 hengen valtuuskuntaan kuuluu maatalousministeri Suswono.

Aktivistit kyselevät seminaarissa todennäköisesti esimerkiksi siitä, onko Nesteen hovihankkija IOI syyllistynyt Keski-Kalimantanilla sademetsien tuhoamiseen, kuten hollantilaisen Milieudefensie-järjestön maaliskuinen tutkimus väittää.

Indonesian hallitus mainostaa tilaisuudessa omaa vastuullisuusjärjestelmäänsä, jonka se lanseerasi hätäpäissään viime joulukuussa. Yleisesti patenttiratkaisuna öljypalmun lieveilmiöihin on pidetty vaativampaa Kestävän palmuöljyn yhdistyksen RSPO:n sertifiointijärjestelmää. Neste Oil on sitoutunut käyttämään pelkkää RSPO-sertifioitua palmuöljyä vuoteen 2015 mennessä, ja yhtiön mukaan myös kaikki uuden Singaporen jalostamon toimittajat ovat vähintäänkin aloittaneet sertifiointiprosessin.

Indonesian RSPO-toimistossa työskentelevä Rahayu Siti Harjanti kertoo, että vain kolme maan sadoista palmuöljy-yhtiöistä on sertifioitu.

”Viljelijöiden kiinnostus on lopahtanut, koska ostajat eivät ole halunneet maksaa lisähintaa sertifioidusta palmuöljystä”, hän sanoo.

Mustika Sembuluhin omistaa maailman suurin palmuöljyn tuottaja, Wilmar International. Siitä on todennäköisesti tulossa Keski-Kalimantanin ensimmäinen RSPO-sertifioitu plantaasi.

Tutkimusjohtaja Leng Ka Yee esittelee innostuneesti sertifioinnin hedelmiä. Tuolla on parin tuhannen hehtaarin luonnonsuojelualue, tuolla alkuperäiskansa pyhä paikka.

Mutta kas, tuollahan kasvaa turvemaalle istutettuja palmuja, vinksin vonksin vinossa pehmeällä alustallaan. Suolla kasvatetun öljypalmun ilmastotase on niin heikko, että sitä eivät hyväksy sen paremmin EU:n biopolttoainedirektiivit kuin RSPO:n ohjeetkaan.

”RSPO:n sääntöjä jouduttiin tältä osin muuttamaan Indonesian osalta, koska kasvattajat eivät yksinkertaisesti suostuneet niihin”, Rahayu Siti Harjanti kertoo.


Lisää aiheesta:



Viite