Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Historiallisen kirjauksen historiallisen huono toteutus

21.9.2007 0.00

Laura Häggblom

Tuomas Rantanen toivoi kolumnissaan (VL 14.9.) lisää vihreitä ay-toimintaan. Meitä on, mutta vielä liian vähän. Juuri nyt olisi vihreidenkin aika osallistua pontevammin ajankohtaiseen keskusteluun kuntien alipalkkaisten naisten asemasta.

Kevään eduskuntavaalien yhteydessä puhuttiin paljon hoitoalan palkoista ja niin sanotusta tasa-arvotuposta. Kuntaneuvotteluissa pohdittiin toista viikkoa sitten työnantajan sovintoesitystä, jonka taso oli suunnilleen sama kuin mitä metalli- ja kemian liitot olivat sopineet.

Sitä on jaksettu päivitellä, ettei esitys kelvannut hoitajajärjestöjen neuvottelijoille eikä sittemmin liittojen päättävien elinten kokouksille.


Olin itse mukana Tehyn valtuuston kokouksessa. Minusta ei voi olla yllätys, että kaikkien kuultujen lupausten jälkeen tehty tarjous hylättiin. Hallituksen lupaama tasa-arvoerä merkitsee hoitajille 40–50 euron korotusta. Onko tämä muka se ”historiallinen korotus kuntien alipalkatuille, koulutetuille naisvaltaisille aloille”?

On huomattava, että puolet tehyläisistä elää pelkällä peruspalkalla ilman minkäänlaisia lisiä. Tehyläisen keskimääräinen peruspalkka jää alle 1 900 euron. Jos tähän lisätään yleisen linjan mukainen taso ja hallituksen lupaama tasa-arvoropo, olisi sairaanhoitajan palkkapussi lihonut noin kahdensadan euron verran. Onko tämä kiitos vastuullisesta työstä?

Hoitoalan palkat ovat Suomessa kansainvälisesti vertaillen häpeällisen alhaalla. OECD-maiden tasosta jäämme noin 20 prosenttia. Ilmeisesti hallitus haluaa yhä pahentaa työvoimapulaa ja hoitajien pakoa ulkomaille. Ennen vaaleja Tehy-lehden kyselyssä kaikki hallituspuolueet lupasivat korjata hoitoalan palkat nimenomaan korotetulla valtionosuudella.


Sopimusjärjestelmän jäykkyys on erikoinen ongelma. Moni myöntää, että järjestelmää pitäisi uudistaa. Silti pääsopimuksen irtisanominen on kerännyt kasan happamia kommentteja, vaikka nyt on tilaisuus uudistaa sopimusjärjestelmää toimivammaksi.

Erikoista on myös, että työnantajan tarjous on nyt menossa lähes kaikille kunta-alan työntekijöille. Voi vain kuvitella, miten tuntuu prosenttipohjainen korotus esimerkiksi 4 000 euron palkassa verrattuna 1 900 euron palkkaan.

Hallitusohjelmassa on kirjaus ”hallituksen tasa-arvoerän suuruus riippuu siitä, miten se onnistutaan kohdentamaan koulutetuille, naisvaltaisille aloille, joiden palkkaus ei vastaa työn vaativuutta”. Nyt hallitus on ilmoittanut, että se tyytyy kuntatyönantajan päätökseen jakaa tasa-arvoerä lähes kaikille palkka- tai koulutustasosta riippumatta.


Sivusta katsoen on
aika erikoista, miten hyvän ja perustellun lyömäaseen oppositio on nyt saanut. Hallitusohjelman kirjaus kuntien koulutettujen naisvaltaisten alipalkattujen alojen parantamisesta toki on historiallinen, mutta historiaan on nyt jäämässä kirjaus vaalilupauksesta, jonka toteutuksella onnistuttiin vain syventämään naisvaltaisten alipalkattujen alojen palkkakuilua.




Viite