Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
21.9.2007 0.00
Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila jyrähti elokuun lopussa pidetyssä seminaarissa, että biopolttoaineet ovat epäeettisiä. Taloussanomien (30.8.) jutun mukaan Ollila oli todennut, että viljan käyttäminen polttoaineeksi on eettisesti kyseenalaista, kun maailmassa on miljardi aliravittua ihmistä.
Ollila siis tarkoitti, että ruualla ei saa leikkiä, kun toiset näkevät nälkää. Hänen kanssaan on helppoa olla samaa mieltä.
Vai onko sittenkään? Onko öljyn käyttäminen polttoaineeksi moraalista? Saako uusiutumattomilla luonnonvaroilla leikkiä? Onko oikein rakentaa hulppeita pienoiskartanoita viljelykelpoiselle maalle, kun kerrostalossakin voi asua? Ovatko Tuusulan nukkumalähiöt ruualla leikkimistä?
Kysymykset eivät ole saivartelua, vaan totista totta. Energian ehtymisen, väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen myötä moraali on hiipinyt ruokapöytään. Samalla suomalaiset ovat vaurastuneet niin, että perusruoka ei maksa tavalliselle palkansaajalle enää paljon mitään.
Nyt ruoka on palaamassa arvoonsa. Lihan, viljan, maitotuotteiden ja kasvisöljyjen hinnat nousevat tänä talvena koko maailmassa. Suomessa ne kallistuvat 10–20 prosenttia, ja pelkään pahoin, että tämä on vasta alkua.
Ihmiskunnan enemmistölle ruuan hinnan nousu on traaginen asia. Meille vauraille suomalaisille se voi olla suorastaan hyväksi. Edullinen sesonki- ja lähiruoka on sekä terveellisempää että tyydyttävämpää kuin monimutkaiset tuontieinekset.
Vihreän Langan gourmet-numero käsittelee makujen politiikkaa. Lue itsesi kylläiseksi!
Tweet