Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Natalia Baer
Tehtaasta biojalostamoksi? Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Uimaharjun sellutehtaan kohtalo on ollut viime vuosina vaakalaudalla metsäteollisuuden kriisin vuoksi. Nyt maakunnassa mietitään puulle uusia käyttötapoja.
19.4.2010 9.10
Pohjoiskarjalaisilla on uusi, kunnianhimoinen projekti: maakunta aikoo luopua öljyn käytöstä energiantuotannossa.
Metsäinen Pohjois-Karjala aikoo ammentaa energiansa tulevaisuudessa pääosin puusta.
”Katsoimme, että öljystä luopuminen energiantuotannossa on sopivan realistinen ja konkreettinen tavoite”, kertoo Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ympäristösuunnittelija Hanne Lohilahti. Vaikka virallista päätöstä ei vielä ole, öljyttömyyttä on viritelty maakunnassa jo pidemmän aikaa.
Nyt tavoitetta käsitellään valmisteilla olevassa maakuntasuunnitelmassa, joka on parhaillaan lausuntokierroksella.
Pohjois-Karjala voi hyvinkin onnistua öljystä luopumisessa vähäisillä uhrauksilla. Maakunta saa jo nyt kaksi kolmasosaa energiastaan uusiutuvista lähteistä. Raskaan polttoöljyn käyttö puolittui vuosina 2004–2008.
Pellettiprofessorina tunnettu Joensuun yliopiston professori Lauri Sikanen pitää öljynpolton lopettamista yllättävän realistisena tavoitteena. Täysin öljyttömään energiantuotantoon on Pohjois-Karjalassa Sikasen mielestä kuitenkin vaikea päästä. Esimerkiksi varavoimanlähteet polttanevat tulevaisuudessakin pieniä määriä öljyä, joskin nekin voidaan muuttaa toimimaan bioöljyllä.
”Voimme päästä hyvin pieniin lukuihin. Slogan öljyvapaasta maakunnasta on hyvä ja käyttökelpoinen, tavoitteen pitää olla kunnianhimoinen.”
Sikasen resepti öljystä vapautumiseen on selkeä: voimalaitoksissa siirrytään hakkeeseen, öljylämmitteisissä kiinteistöissä pelletteihin. Myös maalämmöstä pyritään hakemaan tehoa kiinteistöjen lämmittämiseen.
Työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Jukka Saarinen kiittelee Pohjois-Karjalan asettamaa öljyttömyystavoitetta rohkeaksi. Myös energiantuotantoon ja lämmitykseen keskittynyt linja erottuu, sillä Saarisen mukaan monissa muissa paikoissa esiin on nostettu erityisesti liikenteen biopolttoaineet.
”Länsi-Suomessa ovat keskustelussa esillä etanolitehtaat, kun taas Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa on esitelty suunnitelmia biokaasusta.”
Pohjois-Karjala ei tavoittele öljyttömyyttä pelkistä ympäristösyistä. Hanne Lohilahti sanoo, että satsaus uusiutuvaan energian nähdään pienessä, työttömyyden kurittamassa maakunnassa kasvun mahdollisuutena. Uusiutuvan energian ympärille syntyvän osaamisen toivotaan tuovan työtä ja kohentavan alueen imagoa.
”Energiaosuuskunnissa esimerkiksi Enossa on hahmotettu, että fossiilisista polttoaineista hankittu energia voidaankin vaihtoehtoisesti saada maakunnasta. Silloin varat jäävät maakuntaan, ja tähän mahdollisuuteen halutaan tarttua.”
Pohjois-Karjalasta tuskin tulee vielä lähivuosina täysin öljystä riippumatonta. Vaikka maakunnalla on kunnianhimoinen suunnitelma lisätä esimerkiksi biokaasun käyttöä, liikenteen fossiiliset polttoaineet ovat huomattavasti muuhun energiantuotantoon käytettäviä polttoöljyjä hankalampia korvattavia.
bioenergia  uusiutuvat  öljy 
Tweet