Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Keskustan puoluetoimiston arkisto / Mikael Ahlfors

Esko Ahon vaalijuliste vuodelta 2000.
Näkyykö känny? Esko Aho esitteli uusinta nokialaista matkapuhelintekniikkaa ja vuoden 2000 presidentinvaali-julisteessa.Keskustan puoluetoimiston arkisto / Mikael Ahlfors

Näkyykö känny? Esko Aho esitteli uusinta nokialaista matkapuhelintekniikkaa ja vuoden 2000 presidentinvaali-julisteessa.

The Kepu Way

15.4.2010 15.24

Noora Jussila

Villinä vellovaan vaalirahakohuun johtaneita tapahtumia ei voi sanoa maan tavaksi, vaan kyse on pienehkön liikemiespiirin ja keskustan nykyjohdon välisestä suhmuroinnista.

Tätä mieltä ovat politiikan tutkijat ja keskustan entinen puoluesihteeri Eero Lankia, joka työskenteli keskustan puoluesihteerinä yhdeksän vuotta ennen Jarmo Korhosta.

”Maan tapa on ollut se, että vaaleissa liikkuu raha. Elinkeinoelämältä, yksittäisiltä tukijoilta ja yrityksiltä on aina tippunut huomattaviakin summia. Se on kuitenkin ollut ehdokaskohtaista puuhastelua, eikä ole tullut julkisuuteen”, Lankia sanoo.

Sen sijaan kuvio, jossa liikemiehet keräävät rahaa isoon pottiin, jota jaetaan heidän valitsemilleen ehdokkaille, on Lankian mukaan uusi.

”Olin 31 vuotta keskustan puoluetoimistossa töissä ja seurasin vaalivalmisteluja läheltä. Minulle vuoden 2007 vaaleihin valmistautuminen oli uusi ilmiö.”

Lankian mielestä tapahtumien taustalla on innokkaiden rahankerääjien ja -lahjoittajien kohtaaminen.

”Keskustan kulttuuri on muuttunut. Aatteellinen ja ideologinen toiminta on jäänyt pimentoon ja tilalle on tullut rahakeskeinen toimintakulttuuri.”

Lankian mielestä keskustan puoluetoimisto on ollut kohun keskellä täysin aiheesta.

”Puoluetoimistovirkailijat ovat olleet välikäsinä suorittamassa ainakin rahan keruuta ja siirtoa. Perinteisesti sellainen ei ole kyllä puoluetoimiston kuvaan kuulunut, eikä sitä aiemmin ole minun tietääkseni tapahtunut.”

Ensiaskeleita kohti kepun uudenlaista vaalirahoitusta otettiin kuitenkin jo vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Silloin kohistiin siitä, että keskustan Esko Ahon kampanjapäällikkö Tapani Yli-Saunamäki tuli tehtävään suoraan Nokian johtajan pallilta ja vaalijulisteessa Aho poseerasi kännykkä kädessään.

Ahon kampanja apinoi amerikkalaistyylistä varainhankintaa, mutta ilman Yhdysvalloissa noudatettavaa läpinäkyvyyttä ja tiukkaa valvontaa.

”Aho halusi ulkoistaa kampanjatoimistonsa etäämmäs puolueorganisaatiosta. Niitä yhteyksiä, joita Yli-Saunamäellä ja itse kullakin oli, käytettiin varainhankinnassa. Niin varmaan käyttivät kilpailijatkin. En usko, että silloin oli vielä Kehittyvien maakuntien Suomeen rinnastettavaa ajattelua”, Lankia sanoo.

Yli-Saunamäki yritti itsekin eduskuntaan vuonna 2003 sitoutumattomana keskustan listoilta ja veti keskustan Hannu Takkulan eurovaalikampanjan 2004.

Sen jälkeen hän loikkasi kokoomuksen leiriin ja oli mukana Sauli Niinistön vuoden 2006 presidentinvaalikampanjassa.

Sittemmin Yli-Saunamäki on tullut tutuksi vaalirahaa junailleen Nova Groupin toimitusjohtajana.

Politiikan tutkija Ville Pernaan mielestä kohun keskiössä oleva keskusta on pyrkinyt rakentamaan itselleen vaalirahasampoa.

”Tiedossa on ollut liike-elämän intressi rahoittaa kokoomusta, ja vasemmistopuolueet ovat saaneet tukea ay-liikkeeltä. Nyt uusi pihvi on keskustan pyrkimys rakentaa itselleen tällainen vaalirahakone, joka voisi toimia säännöllisesti kuten muillakin puolueilla”, Pernaa sanoo.

Lankia pitää Pernaan arviota uskottavana.

”Voi olla, että on haluttu luoda järjestelmä, jota voitaisiin käyttää pysyvämminkin. En tiedä, onko se sinällään tuomittavaa. Avoimuuden aikana se kaikki vain pitää tehdä julkisesti.”

vaalirahoitus 


Lisää aiheesta:



Viite