Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lukitseeko ekoilu äidit kotiin?

Mikael Ahlfors

Kaksoset -logo.
KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisinkävi.Mikael Ahlfors

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisin
kävi.

8.4.2010

Äiti

Oletetaan seuraava tilanne: Minä tykkään tv-sarjasta Kallio, mies ei. Minun pitää kuitenkin katsoa ohjelmasta vain puolet ja pakottaa mies katsomaan toinen puolikas. Ihan vain siksi, että homma menisi tasan.

Täytyy ottaa näin hölmö esimerkki, jotta ymmärtäisi, miksi ranskalaisen filosofin ja feministin Elisabeth Badinterin ajattelussa on jotain mätää. Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 21.3.) Badinter on sitä mieltä, että ekologisen vanhemmuuden ihanne asettaa naiselle liikaa vaatimuksia ja uuvuttaa heidät kotityöhön.

Naiset imettävät lapsiaan pitkään, pesevät kestovaippoja ja väsäävät soseita – ja paluu töihin on naisille vaikeaa. Vaikka jutun julkaisemisesta on melkein kolme viikkoa, aihe kuohuttaa netin vauvafoorumeilla edelleen.

Badinterin mielestä esimerkiksi suomalaisten naisten imetysprosentti, 90, on lähes "stalinistinen" ja tarkoittaa, että täällä naiset eivät voi valita, imettävätkö he vauvojaan vai eivät.

Epätasa-arvoinen tosiasia kuitenkin on, että lapsen syntymän jälkeen naisen rinnoista alkaa tulla maitoa. Vauva haluaa juoda sitä ja nainen on tyytyväinen, kun voi ruokkia poikasta helposti ja mukavasti.

Tietenkin olisi tasa-arvoista, että mieskin saisi kokea vauvan kanssa näitä läheisiä ja miellyttäviä hetkiä, mutta biologiassa kaikki ei mene tasan.

Soseiden tekeminen ja kestovaippailu ovat toinen juttu. Mies voi helposti käyttää sauvasekoitinta ja liottaa vaippoja etikkavedessä. Ja niin ekoperheissä monesti tapahtuukin.

Mutta ei ekoperheenkään tarvitse olla täydellinen. Marketista saa esimerkiksi bambusta tehtyjä ympäristömerkittyjä vaippoja, soseet voi ostaa luomuna ja lasipurkit kierrättää.

Eikä pitkä imetys estä äidin työntekoa. Imetin esikoista kaksivuotiaaksi, mutta kävin töissä siitä saakka, kun lapsi täytti vuoden. Isä pärjäsi kotona hienosti.

Mutta on Badinterillä pointti. Ekoelämä voi olla vaivalloista. Ja jos nainen ottaa siitä enemmän paineita kuin mies, hänellä riittää puuhaa – ainakin Ranskassa, jossa naiset tekevät kotitöistä 80 prosenttia. Suomessa miehet tekevät kotitöistä onneksi ranskalaismiehiä suuremman osan, Tilastokeskuksen mukaan 40 prosenttia.

Mutta lasketaanko imetys kotityöksi? Minusta se kannattaa televisionkatselun lailla laskea harrastukseksi, ja mikä parasta tähän harrastukseen osalla vanhemmista on biologisia taipumuksia. Se on hyödyllistä, halpaa ja hauskaa, kuten ekoelämän pitää ollakin.

Sitä paitsi pitkä imetys pienentää riskiä sairastua rintasyöpään. Suorastaan itsekästä toimintaa naisilta siis.





Viite